Årets Byggchef

Han är Årets Byggchef 2021

Jack Len blev Årets Byggchef 2021 - och toppar listan över årets mest lästa artiklar. Bild: Susanne Bengtsson.

Årets Byggchef 2021 heter Jack Len och arbetar som regionchef på Ramirent i Malmö. Hans ledarstil speglar samhällsutvecklingen och han har stort fokus på kärnfrågor som mångfald och jämlikhet, skriver juryn i sin motivering. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är förnyelse. Jack Len nämner två exempel på förnyelse som han själv jobbar med:

– Vi var först i uthyrningsbranschen med att hänga upp regnbågsflaggor på alla våra kundcenters. Det skapade diskussioner, men fick i gång tankarna. Oavsett vem man är eller vilken läggning man har är man välkommen.

– Vi har även anammat Sila Snacket, som TL Bygg i Stockholm initierade. Det handlar om vad man säger till folk. Det finns en väldigt hård jargong i byggbranschen som kan vara både rå och taskig eller sexuella anspelningar mot kvinnor.

Juryn tilldelar Jack Len titeln Årets Byggchef 2021 med motiveringen:

”Som prestigelös, inkluderande, lyhörd och coachande byggchef leder Jack Len sitt team mot tydliga mål och med mottot att laget ska jobba och vinna tillsammans. Han är både medspelaren, som kämpar och är med där det händer, och coachen, som stöttar och peppar.

Jack har en stark etisk kompass och ett rättvisetänk, och han är mån om att skapa ett arbetsklimat där alla trivs. Hans ledarstil speglar samhällsutvecklingen och han har stort fokus på kärnfrågor som mångfald och jämlikhet. Att alla människor behandlas lika, oavsett position, bakgrund och läggning, är en stor drivkraft för Jack. Ett exempel har varit att stötta initiativet Sila Snacket, för att visa att man inte accepterar en hård jargong och nedvärderande kommentarer. Andra samarbeten har handlat om att hjälpa nyanlända in i arbetslivet i Sverige. Jack var också den som såg till att Ramirent hissade Prideflaggan i Öresundsregionen.

Samhällsbyggnadsbranschen växer och den del av branschen som Jack representerar, rentalbranschen, får, och tar, ett allt större ansvar i projekten. Jack har förmågan att se möjligheter snarare än problem och bidrar till hållbara lösningar och kostnadsbesparingar för kunden.

Jack säger själv att han vill synas minst av alla i teamet, men med den energi, glädje och det engagemang han sprider är det svårt att inte se honom. Att Jacks idrottsliga bakgrund påverkat hans ledarskap märks genom att många är stolta över att spela i Jacks lag!”

Läs Byggvärldens artikel om Jack Len här.

Fakta om Årets Byggchef 2021

Namn: Jack Len

Titel: regionchef Ramirent Öresund

Ålder: 45 år

Bor: Malmö

Familj: fru, en dotter och två hundar

Bakgrund i korthet: Började på Ramirent 2010 som säljare, sen försäljningschef, distriktschef och nu regionchef. Har tidigare arbetat som bilförsäljare och kundansvarig för ett polskt byggföretag.

Ledarskapsmotto: Tillsammans är man starkast.

Sagt om Jack: Väldigt öppen, närvarande, positiv. Han skapar ett gott och bra arbetsklimat.

Priset till Årets Byggchef är en plats i Ledarstudions program Det Personliga Uttrycket. Det är en fyra dagar lång utbildning som utvecklar deltagarens förmåga att kommunicera tydliga budskap.

Om Årets Byggchef

Årets Byggchef delas ut av branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. I år delas det ut för tolfte året i rad.

Lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet, förnyelse och etiskt agerande – både internt och externt – är de kriterier som juryn bedömer. Stor vikt läggs på referenstagning med hjälp av Talentia.

Årets jury består av Liselott Bergkvist – Årets Byggchef 2020, Marcus Malmström – styrelseledamot Byggcheferna, Peter Åhs – marknadschef Byggfakta, Greger Gunnarsson – vd Airteam och Viktoria Edelman – partner AG Advokat.  

Syftet med priset är att höja statusen på byggchefsrollen och locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.

Årets Byggchef är ett samarbete mellan Byggcheferna, Byggvärlden, Talentia och AG Advokat.

Tidigare pristagare

2020: Liselott Bergkvist (Peab)

2019: Jeanette Rohdin-Körössy (JM)

2018: Alexander Sandstedt (NCC Building)

2017: Daniel Pettersson (Segermo Entreprenad/NRC Group)

2016: Jens Andreasson (Svevia)

2015: Eva Torberger (Skanska)

2014: Henrik Bratt (Erlandsson Bygg)

2013: Helena Söderberg (Züblin Scandinavia)

2012: Sofia Edoff (NCC)

2011: Magnus Rudén (AF Bygg)

2010: Konstantin Spinos (Veidekke)