Nyheter

Han är Europas snabbaste målare

Art Arbsuwan har korats till Europas snabbaste målare. Foto: Sara Idre

Han vann i grenen som han själv tyckte var hans sämsta och misslyckades i momentet som han själv såg som sin bästa chans. Svenska Art Arbsuwan har korats till Europas snabbaste målare.

Art Arbsuwan kommer från Sundsvall och han har visat sin yrkesskicklighet under EM-tävlingarna i måleri som nyligen hölls i Budapest. De kallas också för WorldSkills Europe. Han tävlade mot 15 andra deltagare i momenten: tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring och fridekoration. Totalt var tävlingstiden 18 timmar och det var i momentet färgnyansering, som avgörs på tid, som Art var snabbast. Något som överraskade inte minst honom själv.

– Inför tävlingen hade jag bestämt mig för att jobba koncentrerat och vara noggrann för att plocka så många poäng som möjligt i den delen av tävlingen. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Men det flöt på bra och jag blev klar på 35 minuter. Snabbast av alla deltagarna, säger han.

Hur går själva hastighetsmomentet till?

– Först ska man bryta tre olika färgnyanser och det gör man kvällen innan själva målningen. Sedan får deltagarna en mall med en massa rutor som ska målas på en vägg. Den stora utmaningen är att mäta och tejpa upp rutorna så de blir rätt. Slutresultatet ska ha skarpa och raka linjer. Jag tror att det gick så bra för mig just för att jag hade bestämt mig för att inte stressa.

Har det någon praktisk betydelse att kunna måla snabbt?

– Ja, absolut. Ofta burkar det vara en motsats att antingen är man snabb eller så är man noggrann men i det här momentet måste du vara både och på samma gång. Det tror jag egentligen är viktigt i alla yrken.

Vilken del av tävlingen tycker du själv att du är bäst på?

– Tapetseringen borde ha varit min starkaste gren men där gick det inte alls lika bra. 

Vad ska du göra nu när du kommit hem från tävlingen?

– Mitt nästa projekt är en kyrka i Hudiksvall där vi ska jobba med att ådermåla kyrkbänkarna.

Art jobbar till vardags som målare och dekorationsmålare på BW Måleri i Sundsvall som är specialister på just dekorations- och kyrkomålningar.

Efter EM väntar nu VM i Kazan i Ryssland nästa år men det är ännu inte bestämt vem som kommer få åka på tävlingen. Målerilandslaget består förutom Art även av Britta Spencer från Bromma i Stockholm. Britta tävlade i september i nordiska mästerskapet i Helsingfors och kom då på en delad förstaplats.

Text: Samuel Karlsson


FAKTA

Vinnarna i målning i WorldSkills Europe i Budapest:
1. GULD:  Österrike, Patrick Reitbauer
2. SILVER: Ungern, Szabolcs Cseke
3. BRONS: Schweitz, Lea Meier