Nyheter

Han blir ny vd för Ramirent i Sverige

Johan Färm blir vd för Ramirent, han tillträder i april. Foto: Jezzica Sunmo

Ramirent AB rekryterar ny vd från säkerhetsbranschen. Han heter Johan Färm, är sedan 2017 vd för Addici Security, och tillträder sin nya roll i april.
-Säkerhet, digitalisering och hållbarhet är tre områden där jag kan bidra med stor erfarenhet, säger den tillträdande Sverigechefen.

Säkerhet, hållbarhet och digitalisering är tre viktiga fokusområden för Ramirent. När bolaget nu rekryterar en ny vd passar dessa tre begrepp bra in på den profil och erfarenhet Johan Färm står för. Sedan 2017 har han varit vd för Addici Security, ett helägt dotterbolag till Coor. Han har tidigare även haft chefstjänster inom Securitaskoncernen, samt varit vd för BRM Europe.

– Inom Coor-koncernen jobbar vi med alla olika FM-tjänster (Facility Management). Man kan säga att vi hjälper våra kunder med smarta lösningar inom alla områden som inte handlar om deras egen kärnverksamhet.

Han nämner allt från traditionella FM-tjänster till digitala säkerhetssystem, arbetsmiljö, bevakning och utbildningar.

Stort ansvar för säkerhet

Enligt Johan Färm är just säkerhetsfrågan en viktig beröringspunkt. Rentalbranschen har ett stort ansvar vad gäller att säkra arbetsmiljön, men även när det handlar om att – med hjälp av olika tillträdesskydd – säkerställa att rätt personer är på arbetsplatsen.

– Säkerhet, i form av att inte skada sig på jobbet, är en hygienfaktor idag. Säkerhet, som handlar om att skydda ett företag mot fusk och kriminalitet, är en annan fråga. Det här är tyvärr något som förekommer även inom byggbranschen och det är svårt att få bukt med problemen. Men, det går att hitta smarta lösningar som gör skillnad, och här kan jag tillföra ytterligare dimensioner. Det är viktigt att få bort kriminella aktörer från branschen, säger Johan Färm, som även har suttit med i styrelsen för organisationen SäkerhetsBranschen.

Andra områden som Johan Färm har erfarenhet från är hållbarhet och digitalisering.

– Hållbarhet handlar om allt från jämställdhet, annan social hållbarhet och affärsmässigt ansvar, till att vi ska bli klimatneutrala. Hållbarhet är ett område där både Coor och Ramirent ligger långt fram. Digitalisering är ett annat område jag arbetat mycket med och som är en förutsättning för utveckling, säger Johan Färm som i grunden är it-utbildad.

Vad var det som lockade dig till Ramirent?

– Ramirent hjälper sina kunder att bygga smartare, effektivare och säkrare. Företaget består av kompetent, driven och trevlig personal som det ska bli jätteroligt att få jobba tillsammans med.

Johan Färm uppskattar även att Ramirents maskinflotta redan är till 85 procent fossilfri, att man jobbar aktivt med ett sunt arbetsklimat, bland annat genom insatser för att öka jämställdheten och inkludering samt genom initiativet Sila Snacket, och att rentalbranschen tar en allt större plats i samhällsbyggnadssektorn.

Står för tydlighet och delaktighet

När han tillträder i april räknar han med att vara ute mycket i verksamheten genom att besöka kundcentra och göra platsbesök i projekten. Som ledare beskriver han sig som rak och ärlig med en tydlig kommunikation. Delaktighet är något annat han står för.

– Min erfarenhet är att medarbetare mår som bäst när de får tydliga förutsättningar och utmaningar. När man når resultat som man trodde att man kanske inte skulle klara växer man. Det gäller även mig själv. När jag summerar min arbetsvecka vill jag känna att jag har utmanat mig och lärt mig något nytt. Då har det varit en bra vecka.

Erik Bengtsson, koncern-vd för Ramirent, är nöjd med rekryteringen av Johan Färm.

– Vi valde Johan av flera skäl, först och främst för att han är en duktig ledare med stort intresse av kunder och affärer. Dessutom tror vi att han är rätt person att leda Ramirent in i den digitala omstöpning som kommer i  branschen. Johan har också erfarenhet av att nå resultat i geografiskt diversifierade organisationer, vilket är viktigt i vår verksamhet med många olika kundcenter runtom i landet.

Johan Färm efterträder Mikael Olsson, som varit vd för Ramirent AB sedan sammanslagningen av Stavdal och Ramirent 2019.