Nyheter

Han förbereder LB-Hus för uppgången

— Det är dags för mig att gå vidare, och då är LB-Hus bra. De andas en utvecklingsvilja, säger Tomas Ringdahl, Project Director på Skanska Xchange.

Han har jobbat länge på Skanska, Tomas Ringdahl. I 29,5 år närmare bestämt. Under årens lopp har han bland annat haft titlarna divisionschef för Skanska Nya Hem och vice VD för Skanska Sverige AB.

— Jag tror att jag haft 16 titlar under mina år på Skanska så jag har testat mycket inom ett och samma företag, säger han.

Kunde du inte ha väntat i ett halvår till så att du kunnat sluta med ett jämnt nummer och kanske fått en guldklocka?

— Eller inte, ha ha. Skämt åsido så är det någon gång dags att söka sig till någonting nytt. Och ju längre man väntar, desto svårare blir det. Dessutom bor jag i Skåne men har de senaste åren pendlat till Göteborg och Stockholm. LB-Hus är ett företag verksamt i Skåne som andas kunskap och utvecklingsvilja, så det känns jättekul, säger han.

Tomas Ringdahl tar över posten som vd på LB-Hus från Anders Althin den första januari 2010.

Vad ser du som dina största utmaningar?

— Det är nog att förbereda företaget för de uppgångar som kommer. Just nu säljs det ganska bra med bostäder. Samtidigt måste vi vara lyhörda för faktorer i omvärlden som vi inte kan påverka, som räntor och annat som kan göra att det vänder nedåt igen.

LB-Hus har haft det tufft under lågkonjunkturen. På lite mer än ett år har ungefär 180 av cirka 400 medarbetare varslats. Tomas Ringdahl anser att det inte är ett roligt scenario men ingenting han inte varit med om förut.

— Det här är min tredje stora byggkris, och den är inte den värsta. Det har gått över förut och det gör det nu med.

Jakt största intresset

Namn: Tomas Ringdahl

Titel: Ny vd för LB-Hus.

Ålder: 49.

Bor: Bjärred.

Familj: Fru, tre barn och två hundar.

Fritidsintressen: Jakt, golf och fiske. I den ordningen.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning väg och vatten.