Nyheter

”Handelsresande i uppsägningar”

Hon växte upp i ett arbetarhem i en småstad. I dag har Siv Axelsson hela världen som sitt arbetsfält. <br></br> — Jag tror inte jag hade suttit här om jag inte hade haft den uppväxt jag har haft, säger hon.

Inne på konsultbolaget WSP:s luftiga kontor vid Globen i Stockholm ber vi om ursäkt för att vi är tidiga till intervjun.
— Hellre för tidigt än för sent, jag tycker det är jättejobbigt när folk kommer sent. Mitt självförtroende sjunker direkt, säger Siv Axelsson.

Hon är styrelseledamot i tre av WSP-koncernens bolag samt personal- och informationsdirektör för hela koncernen. Men själv tänker hon inte på att hon har en maktposition, säger hon.

— Vi ska inte överdriva det här. WSP har en väldigt hög grad av decentralisering, det är de enskilda bolagens uppgift att hantera personalfrågorna. Min roll är att samordna och ha överblick. Det är inte så att jag styr med järnhand, säger hon.

Konsultbranschen har genomgått en koncentrationsprocess de senaste åren och WSP har köpt upp många bolag.
— 1997 hade de fem största bolagen i branschen 35 000 anställda, i dag har de 165 000. Men det är en ganska logisk utveckling. Kunderna är rätt stora och behoven av att investera i IT är stora, det klarar inte mindre bolag, säger Siv Axelsson.

I ungdomen var Siv Axelssons målsättning att bli en ”superekonom”, det vill säga ekonomichef på ett stort bolag. Efter ekonomutbildningen började hon på Unilever som trainee, men när hon fick barn fick hon inte göra utlandstjänstgöring som hon hade tänkt så då slutade hon. Så småningom hamnade hon som ekonomisk konsult på Roland Berger & Partner Management.

— Det var utmanande intellektuellt men fy vilka attityder det var i den branschen. Det var bara pengar som gällde och väldigt lite humanism.

Under karriärens lopp har hon också hunnit med att skriva tre böcker om ledarskapsfrågor. Hon skriver främst för att sortera sina egna tankar och för att skapa en egen förståelse för ett ämne.

— När jag var konsult skrev jag en bok om hur man utvecklar tjänsteföretag. Och jag hade tur, den blev en bästsäljare för det fanns mycket kompetensutvecklingspengar att få då. Boken hamnade på kurslistorna till studiecirklar och annat, berättar Siv Axelsson.

Vid lågkonjunkturen i början av 1990-talet hade hon skrinlagt planerna på att bli en ”superekonom” och bestämt sig för att ”personalchef kan man nog bli.”
— Jag såg en liten annons att J&W sökte en samhällsorienterad personalchef så jag ringde upp och sa att jag har ingen aning om hur man gör, men det ska nog gå bra.

Hon fick jobbet och tillträdde 1995, när företaget hade 2 200 anställda. Kort därefter blev hon också ombedd att bli informationschef.

Bara något år senare var hon med om att skära hårt i personalstyrkan.
— 1996/1997 plockade vi ner bolaget med 1 000 personer. Jag kände mig som en handelsresande i uppsägningar. Det var väldigt, väldigt tufft och jag var tvungen att ta tjänstledigt ett tag efteråt, berättar hon.

Några år senare köptes J&W av WSP. Dagens lågkonjunktur har ännu inte drabbat WSP i Sverige, men enheterna i England och Dubai har sett en stor nedgång.

— När det gäller affärsområdena infrastruktur, analys och strategi förväntar vi oss ingen skillnad i Sverige, men för vår byggverksamhet förväntar vi oss en påverkan. Vi har en väldigt hög beredskap för att nedgången kommer, vi har sett hur det har droppat i andra länder och hur fort det kan gå, säger Siv Axelsson.

2008 är det år som WSP Sverige har ökat mest, med cirka 100 personer, genom organisk tillväxt. Men nu har företaget i princip anställningsstopp.
— Varje nyanställning skärskådas noggrant och vi är väldigt restriktiva sen slutet av november.

Parallellt med karriären har Siv Axelsson också startat ett bolag. Tillsammans med en kompis drog hon 1994 igång Stockholms personaluthyrning, som senare fick namnet Arena personal.

— Han hade en lägenhet och en dator, jag hade 30 000 kronor, en kaffekokare och en lampa, säger hon och skrattar.

I höstas såldes bolaget till en norsk investerare.
— Det är fascinerande att starta bolag, att följa det och få det att växa, säger hon.

I snitt jobbar Siv Axelsson 60 timmar i veckan, tror hon. Hennes kortfattade dagboksanteckningar avslöjar ständiga resor: två dagar i Norge, sedan fyra i London, en i Göteborg, följt av två dagar i Stockholm.

Hur hinner du med allt?
— Jag kanske slarvar lite. Jag brukar vara ordentlig när det är viktigt, när det handlar om människor. Men det kanske inte behöver vara rättstavat i alla pm, säger hon.

Siv Axelsson sitter i tre WSP-styrelser och har tidigare suttit i flera andra bolagsstyrelser. I WSP Europes styrelse är hon den enda kvinnan med undantag från en facklig representant. Frågan om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser tycker Siv Axelsson är svår.

— Normalt sett hade jag sagt nej till kvotering. Men Norge har haft det ett tag nu och Norge är det mest jämställda landet av dem jag passerar. Vi kanske också borde ha kvotering under ett par år, men aldrig på bekostnad av kompetens, säger hon.

Själv har hon mestadels goda erfarenheter av att verka i en manlig bransch. Men hon upplever att det går en gräns när männen blir fler än åtta i rummet.
— Då tänker jag att det blir så manligt att jag knappt klarar av det. Om det blir för mycket av den manliga pekuniära sidan då mår jag inte bra.

Siv Axelsson tycker att det roligaste med jobbet är att det är så mångfacetterat och bjuder på många möten med nya människor och nya frågeställningar. Och hon gillar tryggheten i ett ingenjörsbolag.

— Ingenjörer må vara tråkiga, men de är trygga människor. De är uppfyllda av sin viktiga uppgift, att bygga broar som ska hålla i 100 år eller att bygga hela samhällen. De luras inte som i finansbranschen.

Hon gillar också att konsulterna i hennes företag utför viktiga uppdrag.
— Det var inte så kul att göra tvättmedel, det kändes inte så viktigt, säger hon.

Siv Axelsson växte upp i Västervik, i en familj som präglades av pappans missbruk. Hon hanterade det genom att bli duktig på att sätta upp en lyckad fasad. Kanske var utbildningen på Handels också ett sätt att förbättra mammans situation.

— Sen blir det ett sätt att leva, ett mönster. Och jag upptäckte hur spännande och intressant det var. Men min bakgrund är nog en förklaring till vad som har hänt i mitt liv. Jag tror inte jag hade suttit här om jag inte hade haft den uppväxt jag har haft.

Fotnot: Pekuniär betyder ”som har att göra med pengar.”

Siv Axelsson

Ålder:55 år.

Utbildning:Civilekonom på Handels.

Ledarskapsfilosofi:”Bergspredikan håller än. Allt vad du vill att människorna ska göra för dig ska du också göra för dem”.

Familj:”Jag har samma gubbe. Jim och jag firar 30-årig bröllopsdag nästa år. Vi har två barn, Charlotte som är 23 år och Niclas som är 27 år”.

Bor:I bostadsrätt i Vasastan.

Fritidsintressen:”Vi har precis slutat att segla och bytte segelbåten mot en motorbåt. Och vi har ett lantställe i Västervik som vi bygger om. Jag har alltid läst mycket böcker och konsumerar kultur”.

Dold talang: ”Jag sydde extremt mycket när jag var ung. Nu har jag börjat leka med tanken att köpa en provdocka och börja igen”.

Karriären i korthet

1975-1981trainee och ekonomichef inom Unilever.

1982-1989 ekonomichef på Affärsvärlden Gruppen.

1989företagsanalytiker på Mellansvenska Löntagarfonden.

1990-1992 ekonomisk konsult på Roland Berger & Partner Management.

1992-1994vd på PAR DM Bolaget.

1994 ledarskapskonsult på SIFO/SMG.

1995-2002personalchef och informationschef på J&W.

2002-personalchef och informationschef på WSP.

Fakta / WSP

WSP finns i 35 länder och har omkring 10 000 konsulter i världen. I Sverige har WSP 2 000 medarbetare.

WSP grundades i början av 1970-talet och är noterat på Londonbörsen.

WSP erbjuder konsulttjänster inom hus och industri, transport och infrastruktur samt miljö.