Nyheter

Här byggs världens nordligaste passivhus

NCC bygger passivhus i Kiruna. Illustration Fernqvist Arkitekter.

NCC bygger världens nordligaste passivhus.

Huset ligger i Kiruna, där de långa vintrarna har en medeltemperatur på 10 minusgrader.

– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebära stora besparingar för både plånbok och miljö, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC AB.

I Kiruna är kostnaden för uppvärmning högre än i övriga landet.

– Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige. I och med den pågående stadsomvandlingen har Kiruna även en unik möjlighet att bygga en klimatsmart stad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC AB, i ett pressmeddelande.

Parhuset, som NCC bygger i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB, beräknas stå klart under hösten och blir bostad för två familjer.

Eftersom huset främst värms upp när det används av överskottsvärmen från kyl, frys, TV, datorer, elektronik och kroppsvärme kommer Luleå Tekniska Universitet att utvärdera hur det värmeisolerade huset fungerar i det kalla klimatet när de boende har flyttat in. Man räknar med att passivhuset till 50 procent värms upp av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.

– Det är jättespännande att vi nu har möjligheten att testa den här tekniken i det här klimatet, med kalla vintrar men med enormt ljusa nätter sommartid. Resultatet kommer att ha stor påverkan för hela världen, säger Anni Axelsson, kommunikationsansvarig på NCC i norra Sverige.  

Parhuset i Kiruna får även solceller som periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Vår och sommar kan de utnyttjas maximalt när solen reflekteras mot snön eller aldrig går ner. En sorts rymddusch med NASA-teknik renar och återanvänder vattnet, vilket ger en 80 procentig besparing.

Hittills har världens nordligaste passivhus byggts i Umeå. Nu tar Kiruna över rekordet, då detta byggs ytterligare 60 mil norrut på gränsen till ett arktiskt klimat, med snö från oktober till maj och en medeltemperatur på -14 grader i januari och +12 grader i juli.