Hissolyckan

”Har inte varit med om något liknande”

Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads. Foto: Terese Perman
Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads. Foto: Terese Perman

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, efter hissolyckan där fem personer miste livet.
– Det är en fruktansvärt tragisk arbetsplatsolycka. Jag har inte varit med om någon liknande. Jag lider med de anhöriga, säger han.

Byggnads fanns efter olyckan på plats i Sundbyberg, bistod utredningsarbetet och fanns tillgängliga för att stötta anställda och företag.

– Det är nu otroligt viktigt att olyckan utreds så att vi får klarhet i vad som hänt, säger Johan Lindholm.

Arbetsplatsolyckorna och även dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen hör till de värst drabbade sektorerna. År 2023 har varit det mörkaste året på väldigt länge.

Går att undvika

Men olyckorna går att undvika. En rapport från Arbetsmiljöverket 2019 visade att samtliga granskade dödsolyckor sannolikt hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Det systematiska arbetsmiljöarbetet är helt avgörande. Och att arbetstagarna och skyddsombuden blir involverade i ett tidigt skede. Så ser det tyvärr inte ut på många håll i vår bransch. Dödsolyckor och olyckor både kan och ska förhindras. Att alla ska få komma hem efter arbetsdagen, det ska vara en självklarhet i Sverige år 2023, säger Johan Lindholm.