Nyheter

Här rasar bostadspriserna

I dag kom nya siffror från Mäklarstatistik som visar på stigande bostadspriser för stora delar av landet. Men det finns undantag. Här är kommunerna där bostadspriserna sjunkit mest under sommaren.

Bostadspriserna ökade med 2 procent i riket under de tre senaste månaderna beräknat på ett glidande medelvärde.

Men det finns kommuner där borättspriserna i stället minskat rejält. Affärsvärlden.se har gått igenom Mäklarstatistiks siffror kommun för kommun och funnit de åtta kommuner där prisfallet under de senaste tre månaderna varit som allra mest påtagligt.

I statistiken går det också skönja ett visst mönster. Bland de förorter som ligger längst från Stockholm finns flertalet med på listan.

Vallentuna, Södertälje, Upplands-Bro och Nynäshamn är med och förutom dessa ser vi också tendenserna i Norrtälje (-4) och Sigtuna (-5).

När det gäller något mer närliggande Stockholmsförorter som Nacka (+9), Huddinge (+3), Lidingö (+3), Solna (+2) och Sollentuna (+2) är det ljusare siffror precis som i Stockholms city (+2).

Det finns förstås undantag som bekräftar regeln. Som exempelvis avlägsna Värmdö (+4) och något mer närliggande Järfälla (-5) samt Täby (-6).

I Göteborg är det snarare de närliggande pendlarstäderna där borättspriserna sjunker. Som i exempelvis Lerum (-8), Mölndal (-4), Partille (-2). (I de flesta områden är antalet sålda bostäder för få och statistik saknas därför).

Men inget går upp mot mer avlägsna Borås där raset är hela 14 procent och får därmed ses som ett stort undantag.

Här rasade priserna mest under sommaren:

Kommun:

Glidande medelvärde för perioden juni 2009 – augusti 2009

Karlshamn

-18

Borås

-14

Nynäshamn

-12

Vallentuna

-12

Upplands-Bro

-10

Sandviken

-9

Södertälje

-9

Sundsvall

-7

Ola Söderlind / Affärsvärlden

Läs fler nyheter på Byggvärldens systertidning Affärsvärldens hemsida