Nyheter

Hela byrån runt ett bord

Okidoki Arkitekter är en snabbväxande arkitektbyrå som gärna tar plats i samhällsdebatten. Nu har de tagit plats i Korsettfabriken i Göteborg, där lokalerna speglar företagets starka företagskultur. Alla sitter till exempel kring samma bord.

Det som började med två personer som delade skrivbord har efter drygt åtta år vuxit till en arkitektbyrå med cirka 40 medarbetare. Men fortfarande sitter alla runt samma bord.

– Det visar vilka vi är och hur vi jobbar. Vi tror på den kollektiva intelligensen där man ska kunna slänga ut en fråga och alltid få ett svar av någon. Stödet som vi har hos varandra är en viktig princip för företaget, säger Rickard Stark, Creative director/arkitekt på Okidoki Arkitekter.

När de flyttade till Korsettfabriken i Göteborg passade de på att specialtillverka ett stort skrivbord på 42 meter som alla kan få plats kring. Bordet har dubbelt djup så man kan sitta mot varandra.

– Bordet bildar en stor rektangel mitt i den stora pelarsalen och för att de som sitter i mitten skulle komma in till sin plats, utan att bryta den sammanhängande formen, har vi låtit bordsskivan löpa ner längs golvet på ett par ställen för att bilda passager.

Den enkla bordsskivan är stänkmålad i olika färger.

– Det är ett estetiskt uttryck. Dessutom kan arbetsytan gärna se lite använd ut och spegla vår själ som är lite punkig. Vi vågar sticka ut och säga vad vi tycker, säger Rickard Stark.

Okidoki tar gärna stor plats i samhällsdebatten. I den starka företagskulturen ingår ett gediget samhällsintresse.

– Vi vill vara opinionsbildare och bjuda in till diskussion om olika samhällsfrågor där arkitekturen har betydelse. I de nya lokalerna har vi därför byggt en läktare och scen som rymmer 200 personer. Den används också flitigt internt för möten, föreläsningar och presentationer.

Okidoki hade haft ögonen på Korsettfabriken, Almgren fastighets AB, en längre tid.

– Det finns inte många karaktärsfulla industribyggnader i Göteborg. Så när vi gjorde ett jobb för fastighetsägaren och fick nys om den här lediga lokalen slog vi till direkt.

Bakom en gipsvägg hittade man den gamla tegelfasaden och en bit putsad yta med några färgfält, som lämnades som de var.

– Vi har bara försökt skapa en skön miljö som passar oss. Smårummen bakom tegelväggen fick bli mötesrum och längs med fönstren har vi olika arbets- eller mötesmiljöer.

Okidoki strävar också efter en roligare och mer variationsrik stadsmiljö. Som i projektet Vallastaden i Linköping där flera mindre byggherrar gör att det skapas mer dynamik och spänning.

– Det finns en idé om separerade funktioner i staden som jag inte gillar. Man bör hellre förtäta stadsdelar så att det mesta man behöver finns tillgängligt i varje område. I Bergsjön håller vi till exempel på med en förtätning till hela 40 procent som kommer att helt förändra strukturen i området.

Andra aktuella projekt är Göteborgs nya arena på 45 000 kvadratmeter som är ett av Sveriges största byggprojekt och Vasakronans nya regionkontor som står klart i oktober.