Årets Byggkvinna

Hon är Årets Byggkvinna

Mariam Mohammedamin, Tommy Byggare, är Årets Byggkvinna 2023.
Mariam Mohammedamin, Tommy Byggare, är Årets Byggkvinna 2023. Foto: Byggföretagen

Vinnaren av Årets byggkvinna 2023 är Mariam Mohammedamin, arbetsledare på Tommy Byggare. Juryn motiverar sitt val med att hon är en ledstjärna och inspiration för kvinnor och flickor som vill söka sig till branschen och hon har förmågan att hitta lösningar på det utmaningar hon stöter på.

Tre kvinnor var nominerade och juryn utsåg Mariam Mohammedamin, arbetsledare på Tommy Byggare, till Årets Byggkvinna 2023.

Priset delades ut på onsdagskvällen, i samband med Byggföretagens stämma.

I nomineringsprocessen har hon berättat att hon drömt om att få utmärkelsen som Årets byggkvinna, men att hon upplevde att ingen trodde på henne.
Eller som hon uttryckte det: ”Jag brukade alltid påminna mig om en sak: Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite extra tid.”

”En ledstjärna”

Juryns motivering till att Mariam Mohammedamin får utmärkelsen Årets Byggkvinna:
”Vinnaren av Årets byggkvinna 2023 är en ledstjärna för framtida kvinnor och flickor som vill söka sig till vår bransch. Hon drivs av ett mod, ett driv och med en vilja att förbättra, inte bara sitt eget liv, men också människors liv runt omkring henne.

Årets byggkvinna ska även vara en inspiration för byggbranschen i stort. Vinnaren har, genom att bara vara sig själv, visat på att byggbranschen inte enbart handlar om spikar och skruvar, det handlar i slutändan också om att bygga samhällen.

När saker inte gått hennes väg har hon, med en målinriktad uppfinningsrikedom, ändå hittat vägar runt. Den förmågan, att hitta lösningar på de utmaningar som hon stött på, gör henne inte enbart till en värdig vinnare, det gör henne till en förebild för hur vår bransch ska ta sig an svåra tider och till synes omöjliga utmaningar.”

Om priset Årets Byggkvinna

Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. 

Utmärkelsen Årets byggkvinna lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Juryn Årets Byggkvinna 2023:

  • Catharina Elmsäter-Svärd, vd B ggföretagen
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
  • Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
  • Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, ledamot förbundsstyrelsen, Byggföretagen,vd F O Peterson & Söner
  • Samt ”Folkets röst”, där alla som ville fick rösta på sin favorit.