Nyheter

Hon är först med <br></br> Leed-examen

Ulrika Hammargren, miljösamordnare på Skanska, är först att klara sin Leed-ackreditering inom Skanska Sverige.

Skanska har låtit 36 medarbetare i Norden gå en miljöutbildning under våren. Utbildningen leder fram till möjligheten att certifiera sig enligt Leed, då man får titeln Leed Accredited Professional.

Leed är ett amerikanskt miljöcertifieringssystem som innebär att byggnader blir klassade i miljöhänseende utifrån flera olika faktorer.

Gruppen är den första av cirka 100 nordiska Skanskamedarbetare som ska utbildas för att leda Leed-arbetet. Tolv medarbetare inom Skanska i Sverige klarade sina Leed-tentor i mitten av mars.

Ulrika Hammargren, som har jobbat med miljöfrågor i 13 år på Skanska, var den som skrev tentan först av de svenska medarbetarna.

— Det har varit intensivt och mycket. Utbildningen var väldigt teknisk och gavs på engelska, så det var ett visst trappsteg att förstå en del av termerna, säger hon.

Nu håller Ulrika Hammargren på att samordna dem som har Leed-examen inom Skanska. Hon tror att Leed-systemet kommer att slå igenom i Sverige.
— Det har bra förutsättningar att slå igenom för att det är enkelt att förstå, säger hon.

Kommer Leed att konkurrera ut Green Building?
— Nej, jag tror Leed blir ett komplement. Green Building är bra, men handlar bara om energiförbrukning. Leed har en större helhet.

Skanska har tidigare beslutat att införa Leed i den nordiska byggverksamheten. Alla projekt där Skanska Kommersiell Utveckling Norden är byggherre kommer att certifieras enligt Leed och kunderna kommer att få möjlighet att beställa Leed-certifierade byggnader.

Fotnot: Leed är en förkortning för Leadership in Energy and Environmental Design.

Ulrika Hammargren

Ålder:38 år.

Bor:Utanför Lund, på en avstyckad gård på Flyinge kungsgård.

Familj: Man och två barn, 2,5 och 6 år.

Utbildning:Teknisk licentiat.

Fritidsintresse:– Jag har en häst och ett litet stall med inhyrda hästar.