Nyheter

Hon ryckte in i vården – Hur gick det sedan?

Arja Johansson i full mundering för att ta hand om coronapatienter.

Nyhetsrapporteringen under 2020 har dominerats av coronavirusets påverkan på hela vårt samhälle. Det har satt avtryck i vår topplista med mest lästa artiklar på webben under året. Ett exempel på det är artikeln om Arja Johansson som tog tjänstledigt från Peab för att rycka in i vården. Men hur gick det sedan?

När coronapandemin var ett faktum i våras gav Peab sin personal möjlighet att ta tjänstledigt för att hjälpa till i vården. En som nappade på erbjudandet var Arja Johansson, som nu gör sin andra vända som sjuksköterska i Skaraborg.

– Det kändes naturligt att ställa upp nu när det är kris i vården, säger hon. 

Arja Johansson, som i vanliga fall jobbar som inköpare på Peab i Skövde, såg det som en möjlighet att få prova något nytt och samtidigt få hjälpa till. Hon är utbildad sjuksköterska men fram till i våras hade hon inte jobbat i vården på 20 år.

– Det har varit väldigt slitsamt men också otroligt rolig. Alla som jag träffat har varit positiva och tacksamma för all hjälp som de kunnat få, säger hon.

Arja var tjänstledig en första vända i april, maj och juni för att jobba på sjukhuset i Skövde. Efter det var hon tillbaka på Peab i några månader innan hon återigen tog tjänstledigt för att jobba i vården men den här gången med eget företag.

– Jag startade företaget, Syrran i Skaraborg AB, för att hyra ut mig själv som sjuksköterska. Tanken är att jag ska jobba kvar på Peab och jobba extra med företaget när det passar. Vården är ett stort slukhål. Det finns hur mycket jobb som helst. Jag fick ett erbjudande från ett bemanningsföretag ganska omgående. När jag ringde upp min chef och bad om att få bli tjänstledig några månader igen var det inga problem, säger hon.

Nu har Arja Johansson ett uppdrag fram till sista januari men tjänstledigheten fortsätter mars ut.  Under första tjänstledigheten ersatte Peab mellanskillnaden i lön men nu får hon stå på egna ben.

– Det är bättre betalt när man jobbar genom ett bemanningsföretag så det är inga problem. Jag tycker det är kul att jag fått den här chansen att testa något nytt, säger hon.