Krönikor & Debatt

”Hus på tub inte science fiction”

Marcus Weiland
Marcus Weiland, vice vd på Savantic delprojektledare inom Kraftsamling – AI i samhällsbyggandet.

AI kommer att påverka alla delar av byggbranschen. I dagens krönika tar Marcus Weiland, vice vd för AI-konsultbolaget Savantic och delprojektledare inom Kraftsamling AI i Samhällsbyggandet, oss med till ett särskilt hus som kanske kan ge en föraning om hur framtidens byggande kommer att se ut.

I en håla i marken bodde det en hobbit. Inte en blöt och otäck jordhåla, där maskarna krälar och luften är skämd, och inte heller en torr och kal sandhåla där det inte finns någonstans att sitta och inget att äta; det var en hobbithåla, och en sådan är hemtrevlig. Så börjar boken Hobbiten, eller Bilbo, i den äldre översättning jag läste som liten.

Jag är inte i Tolkiens Fylke utan i ett litet märkligt hus på 24 kvadrat i Tumba. Ändå går tankarna till hobbithålan. Jag drar med handen över de skrovliga vågiga väggarna. Kanske tänker jag på hålan eftersom det inte finns några räta hörn. Väggarna ser snarare organiska ut eller som om de klämts ut ur en tub. Det har sin naturliga förklaring; huset är utskrivet i betong i en 3D-printer.

Lyckats skriva ut ett hus

Jag har träffat många spännande entreprenörer inom projektet Kraftsamling AI. Tobias von Haslingen, grundare av Concrete Print, är definitivt en av dem. Han har med stor envishet, mycket slit och en rejäl dos ingenjörskunnande lyckats med något smått fantastiskt – att skriva ut ett helt hus.

Jag tycker om att läsa science fiction och där finns fantasifulla lösningar även för husbyggande. William Gibson skriver om förprogrammerade nanomaskiner som man häller ut på en plats tillsammans med en mix av lämpliga grundämnen och så bygger huset sig själv på molekylär nivå. Det reser sig ur marken av egen kraft. Kanske kan man inte ens kalla det bygga utan snarare odla. Att se på hur något skrivs ut i 3D liknar detta. Väggarna växer lika fort tills huset står där.

”Hur vi bygger kommer fortsätta förändras”

AI kan användas till mycket i denna process. För att väggarna ska bli släta gäller det att spruta ut betongen i precis rätt takt. Med en kamera vid munstycket kan AI:n lära sig om flödet behöver öka eller minska och göra finjusteringar i sidled. Betongblandningen är också avgörande. Kanske kan vi modellera blandningarna med AI genom att samla data om betongens egenskaper. Väder och luftfuktighet påverkar också resultatet. AI kan hjälpa oss att modellera komplexa fysikaliska processer utan att vi känner till alla samband i detalj.

Ett hus som är 3D-printat har många fördelar. Väggarna kan printas ihåliga och fyllas med rör, kablar och sist isolering. Det går åt mycket mindre material och det blir nästan inget spill. Hela den utskrivna stommen kostar mindre än panelvirket på ett vanligt hus. Bättre för miljö och plånbok.

Hur vi bygger kommer fortsätta förändras. Blir det hus på tub, jordhålor eller husplantage? Vill du också lära känna innovatörer och kanske dela tankar och erfarenheter kring AI så tycker jag du ska vara med på något gratis event inom ramen för AI Arena. Dina tankar blandade med andras kan leda till nästa stora innovation och möjliggöra framtidens byggande!

/Marcus Weiland,
vice vd för AI-konsultbolaget Savantic och delprojektledare inom Kraftsamling AI i Samhällsbyggandet