Huset som ympas in i terrängen

Huset som ympas in i terrängen
”Victoriahuset” vid Vänerns strand existerar än så länge bara som modell men till sommaren 2012 ska byggnaden stå klar.

Huset ska byggas intill Läckö slott vid Vänern i Västergötland. Arkitektbyrån Whites lämnade det vinnande bidraget ”Tallspråk”. Det förslaget har nu vidareutvecklats.

Efter bearbetningen har huset blivit en femhörning som ligger på ett trädäck och trappar ner mot Vänerns vatten. Långsidan som vetter mot sjön är glasad, vilket ger besökarna i utställningslokalen fin utsikt.

Byggnaden har två våningar. Den övre kommer framförallt att bestå av 15 övernattningsrum, grupprum och kontor.

Funktionerna i bottenvåningen ska snabbt och enkelt kunna ställas om — från utställning till konferens, från fest till middag och så vidare.

Victoriahuset är ett så kallat naturum, ett besökscentrum i anslutning till ett världsarv, en nationalpark eller naturreservat. Hela namnet på byggnaden är Naturum Vänerskärgården — Victoriahuset. Det byggs helt och hållet ekologiskt och ”ympas in i terrängen så att skogsbrynes vackra silade ljus och inramade utblickar sparas”, som Mattias Lind på arkitektbyrån White uttrycker det. 44 miljoner kronor kostar det.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet