Nyheter

Huvudkontor med miljöfokus

Miljövänligt byggande är melodin när JM bygger sitt nya huvudkontor i Solna. Huset, som invigs i december, ska klassas som Green Building.

Sammanlagt ska cirka 11 000 kvadratmeter byggas när JM uppför ett nytt huvudkontor åt sig själva. Invigningen av huset, som kommer att ägas och förvaltas av Vasakronan, äger rum i december.

— Nu ska vi börja med isoleringen. Efter semestern räknar vi med att de två första våningarna ska vara klara, säger projektledaren Börje Hansson.

Det nya huvudkontoret klassas som Green Building, vilket innebär att energianvändningen kommer att understiga Boverkets energikrav med minst 25 procent. Bland annat ska huset försörjas med fjärrvärme och fjärrkyla. Värmeväxlare, energieffektiva fönster och tjockare isolering ska också ge energibesparande effekter, enligt JM.

— Dessutom kommer vi att ha en närvarostyrning på armaturen med bland annat dagsljusreglering. Det kommer inte heller att finnas knappar för att tända lampor utan sensorer som stängs av och sätts på automatiskt om någon går ut eller in i ett rum, säger Börje Hansson.

Numera har ni en allmän policy att få en Green Building-klassificering på alla era kontorsbyggnader. Varför har ni inte gjort detta tidigare?
— JM är lite traditionellt och vill inte alltid vara den som först testar nya grejer. Men nu är detta så pass väl dokumenterat och pratat om att vi hänger på. Sedan vill jag betona att JM alltid byggt energisnålt.

Fakta / Kostar 250 miljoner kronor

Projekt:JM:s nya huvudkontor.

Arkitekt:Roman Woznik Arkitekter AB/WSP Arkitekter.

Byggherre: JM under byggtiden. Sedan Vasakronan.

Entreprenör: JM Entreprenad AB.

Byggstart: Februari 2008.

Klart: December 2009.

Byggkostnad:Cirka 250 miljoner kronor.

Byggnadsyta: Cirka 11 000 kvadratmeter.