Nyheter

Hybridkontoret blir det nya normala

Samarbete och kreativa möten fungerar bäst när vi ses fysiskt. Foto: Getty Images

Undersökningar visar att många vill fortsätta att jobba hemifrån ett par dagar i veckan även efter corona, men vi saknar också kontoret som mötesplats. Samarbete och kreativa möten fungerar bäst när vi ses fysiskt, men vi har märkt att fokuserat arbete har fungerat bättre hemma för majoriteten. För att kunna locka tillbaka medarbetarna till kontoret efter corona så krävs det att vi tänker nytt.

– Vi står inför ett paradigmskifte – ett välbehövligt sådant enligt min mening. Vi vet att produktiviteten minskar av att sitta i ett stort öppet kontorslandskap. Visst längtar vi tillbaka till kontoret, men vi längtar nog till ett annat kontor, säger Christina Bodin-Danielsson, arkitekt och forskare på Arkitekturskolan, KTH.

Hon var en av paneldeltagarna på Stora kontorsdagen den 24 mars som arrangerades av Fastighetssverige. Där diskuterades kontorsmarknadens snabba förändring och hur corona har påverkat våra kontor.

Vi har fått känna på både plus och minus med att jobba hemifrån. Det positiva vill vi behålla, som att slippa restid, spendera mer tid med familjen, lättare få ihop livspusslet och jobba koncentrerat.

– Kontoret behöver vara attraktivt för att bli platsen medarbetarna vill vara på. Men vi vill inte bli av med våra nya goda vanor, så vad har vi hemma som inte finns på dagens kontor? Friheten och någonstans att lämna hunden kanske. Vi har ju många coronahundar nu, så gärna hunddagis i anslutning till kontoret, säger Marie Cronström på Cushman & Wakefield.

Panelen tror också att corona kommer att förändra en hel del, som att det är många onödiga resor som kan undvikas. Vi har tagit till oss tekniken med teamsmöten och märkt att det inte är värt att göra långa resor för att ha möten.

– Vi märker att efterfrågan ökar på teamsmötesrum, så det är kanske något man får tänka på när man går tillbaka till kontoret. Det gäller att kartlägga vad man behöver och göra en analys. Många vill minska kontorsytan eller dela med andra. Coworking kommer att öka, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på United Spaces.

Hon får medhåll. Flera i panelen tror att kontorsytan fortsätter att minska och att man kanske väljer att sitta på flera olika kontor, kanske någon hub närmare hemmet. Felet som många gjorde när de gick över till aktivitetsbaserat var att man ville ha det som andra hade gjort, utan att tänka på vad verksamheten har för behov.

– Företagskulturen är helt central och den blir ännu viktigare efter corona för att få medarbetarna att känna tillhörighet, säger Christina Bodin-Danielsson.

Alltså krävs det unika lösningar med stor flexibilitet för att passa allas behov.

– Vi ser annorlunda på kontoret idag, jämfört med innan pandemin. Då var det många som inte kunde tänka sig att vara utan sin fasta plats, men nu är vi vana att arbeta mer flexibelt och om fler ska jobba hemma så kan vi inte ha fasta platser som står tomma, säger Tomas Spångberg, Microsoft.

 
Jenny Fors