Nyheter

Inga svenska trähus till Japan

Länsstyrelsen i Västerbotten vill skicka svenska trähus till katastrofområden i Japan. Men initiativet döms ut av tillverkarnas egen branschorganisation.

– Den japanska trähusindustrin klarar det på egen hand, säger Trä- och möbelföretagens vd Leif Gustafsson.

Trähusbyggare i Västerbotten är beredda att leverera trähus till de tsunamidrabbade områdena i Japan, skriver länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Ett av företagen som länsstyrelsen kontaktat är Jörnträ AB — som har ett enkelt hus i byggsatsutförande på cirka 15 kvadratmeter.

– Ännu har vi inte fått någon konkret order utan bara en allmän förfrågan från länsstyrelsen. Och blir det allvar kan vi leverera med ganska kort varsel, säger Marcus Kempe, inköps- och marknadsansvarig på Jörnträ.

Lindäcks Bygg i Piteå, som tidigare inte sålt husmoduler i Asien, har också en positiv inställning till länsstyrelsens förfrågan.

– Men vi vet inget konkret ännu. Får vi en riktig förfrågan så ska vi naturligtvis titta närmare på den och sedan bestämma vad vi kan göra, säger företagets vd Stefan Lindbäck.

”Enligt uppgift finns det behov av 350 000 bostäder”, skriver Länsstyrelsen. Samtidigt är ”produktionskapaciteten cirka 5 000 bostäder”, enligt myndigheten.

Siffrorna för produktionskapaciteten är direkt felaktig anser Leif Gustafsson, vd Trä- och möbelföretagen.

– Den japanska trähusindustrin är långt mycket större. Det är inte kapacitet de saknar. De saknar pengar. Och det skulle vara betydligt billigare att producera husen i Japan än och göra det i norra Sverige och sedan frakta dem till de tsunamidrabbade områdena.