Japaner nyfikna på rådhusbygge

Japaner nyfikna på rådhusbygge
Ombyggnationen av rådhuskvarteret i Kristianstad har väckt stort intresse från oväntat håll. Kommunanställd: "Det är rent hysteriskt."
Ombyggnationen av rådhuskvarteret i Kristianstad har väckt stort intresse från oväntat håll. Bilderna från arbetsplatsen får upp emot 8 000 klick om dagen – flera från Japan och Kina.

Under ombyggnationen av rådhuskvarteret har informationsansvariga på Kristianstads kommun dokumenterat och lagt ut bilder via Flickr.

Den stora byggtekniska utmaningen har varit att bevara de befintliga fasaderna och det var när sammanfogningen av fasaderna och det nya innandömet inleddes som antalet besök på hemsidan exploderade.

– Det var då vi började få trafik från Japan och sedan dess har det ökat hela tiden därifrån. Varje gång vi lade ut bilder fick vi en jäkla massa träffar. Jag började undersöka vart trafiken kom ifrån och såg att en IP-adress tillhörde University of Tokyo, berättar Claes Sandén som jobbar med marknadsföring på kommunen.

Nu har han även sett ett ökat intresse från Kina. Men där går det inte att spåra vem IP-adresserna tillhör. En normaldag när personalen lägger upp nya bilder får de 6 000-8 000 träffar.
– När det gäller rådhusbygget hade jag tänkt att det skulle bli lite besök, men jag hade inte förväntat mig den här uppmärksamheten.

De senaste dagarna har antalet besökare dessutom strömmat till extra efter att flera medier rapporterat om projektet.
– Det är rent hysterisk. Nu ligger vi upp emot 20 000 klick om dagen.

Claes Sandén har skickat ett mejl till University of Tokyo för att försöka få veta mer om vem som intresserar sig för miljonbygget. Men han har ännu inte fått något svar.

Marie Bergström
[email protected]

 

Läs Byggvärldens reportage från Kristianstad här 
Och här kan du titta på kommunens bilder  

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Överklagar miljardkontrakt i tunnelbanans utbyggnad