Säkerhet

Jessica Löfström tilldelas Stora Säkerhetspriset

Jessica Löfström med diplom.
Jessica Löfström tilldelas stora Säkerhetspriset 2022. Foto: Thomas Johansson.

Jessica Löfström, vd Ansvar Säkerhet, har tilldelats Stora Säkerhetspriset. Det delades ut i  samband med Säkerhetsdagen. ”Hon har med outtröttligt engagemang drivit kampen mot kriminalitet och exploatering”, skriver juryn i sin motivering.

I konkurrens med entreprenören Freddie, vd för IAM-företaget Seriline Parrman samt Carolina Angelis, grundare av Truesec Human Threat Intelligence på cybersäkerhetsbolager Truesec , utsågs Jessica Löfström, grundare av Ansvar Säkerhet, till vinnare av Stora Säkerhetspriset, som delas ut av Säkerhetsbranschen. Hon får priset för sin kamp mot arbetslivskriminalitet.

– Vi har utarbetat en unik metodik för att garantera vita, trygga och säkra verksamheter tillsammans med myndigheter och kunder, säger hon.

Hur kommer det sig att du brinner för säkerhetsfrågor?

– Jag kan krasst konstatera att den utveckling byggsektorn haft de senaste sju åren gällande prispress, nya strategier för egenanställd personal och branschens utveckling som helhet gått extremt fel. I takt med att byggsektorn har fått de massiva problem som idag finns med arbetslivskriminalitet som inte sällan har koppling till organiserad kriminell verksamhet med internationella nätverk så borde säkerhetsfrågor vara högst upp på agendan hos alla byggföretag.  

Jessica Löfström startade Ansvar Säkerhet för att hon såg var utvecklingen var på väg och ville finna sätt att stoppa den negativa utvecklingen och stötta byggföretagen i dessa frågor. Det inte är helt enkelt att förstå vilka man anlitar och leverantörsgranskningen är ett eftersatt område hos de flesta byggföretag, menar hon.

– Här behövs oberoende treparts-leverantörer med fördjupad kunskap om hur du granskar bolag, framför allt de så kallade utstationerade bolagen som idag är stora på svensk byggmarknad och det är just detta vi på Ansvar Säkerhet har utvecklat och vann pris för.  

Vad är det som driver dig?

– Jag tycker att det är oerhört stimulerade att få hjälpa byggsektorn att vända den negativa utvecklingen och återigen få en vit, trygg och säker bransch med sund konkurrens på lika villkor. Jag vill förändra till det bättre, jag avskyr orättvisor, och att se när personer far illa. Och för att ”sticka ut hakan” så tycker jag inte att byggsektorn tillsammans med våra statligt finansierade projekt skall vara de största bidragsgivarna till utländska maffia och liknande konstellationer, något vi ser idag.

Vilken är den viktigaste åtgärden för att bekämpa kriminalitet och öka säkerheten i branschen?

– Kontrollera era leverantörer, innan och under projekten. Om ni inte har kunskap och kompetens själva – anlita en tredjeparts-leverantör som kan.

Att en person från byggsektorn vinner detta pris – vad säger det om vår bransch?

– Tyvärr så säger det allt om den ofantliga utmaning vi har idag att ställa allt till rätta.

Juryns motivering:

”Jessica Löfström är en inspirerande entreprenör och företagare som i över 20 års tid har arbetat för att motverka kriminalitet och förbättra arbetsvillkoren inom fastighets- och byggbranschen.

Hon har med outtröttligt engagemang drivit kampen mot kriminalitet och exploatering, bland annat genom att starta företag med fokus på socialt ansvar och kompetens, publicera debattartiklar om säkerhet och ansvar i byggsektorn samt genom att skapa en fond mot svartjobb.

Med hjälp av hennes nystartade säkerhets- och granskningsföretag Ansvar Säkerhet fortsätter hon nu att arbeta för en socialt hållbar marknad fri från svartarbete och arbetskraftsexploatering.”