Nyheter

JM vill öka andelen ägarlägenheter

Carina Bossi, projektledare på JM, framför Kv Facetten på Kungsholmen. Foto: Susanne Bengtsson

JM har färdigställt 173 ägarlägenheter sedan 2014. I dagsläget har man ytterligare cirka 700 i pågående produktion, varav sitt första projekt i Stockholms innerstad, Facetten på Kungsholmen.

– Vår andel ägarlägenheter kommer definitivt att öka, säger Olof Pettersson Herold, konceptansvarig på JM.

I korsningen Fleminggatan/Igeldammsgatan nära Fridhemsplan på Kungsholmen i Stockholm pågår bygget av Facetten, ett kvarter som består av två femhörniga hus, i sju våningar och med totalt 65 lägenheter.

Det här är JM:s första projekt med ägarlägenheter innanför tullarna i Stockholm. Av de totalt 65 lägenheterna, i storlekarna 1–5 rok, är i stort sett alla sålda.

– Det har varit ett jättehögt tryck. I grunden är det ju samma typ av bostäder, sett till kvalitet och material, som vi alltid erbjuder, men kombinationen med det unika läget och upplåtelseformen har tilltalat många, säger Carina Bossi, projektledare på JM, region Bostad Stockholm stad.

För JM är ägarlägenheter ett koncept som ökar. Pilotprojektet genomfördes på Lidingö 2014. Sedan dess har man färdigställt 180 ägarlägenheter i tre projekt.

Nu har JM ytterligare 700 i pågående produktion i framför allt Stockholmsområdet, men planerar även projekt i Uppsala, Mölnlycke, Lund och Västerås.

– Efterfrågan finns i hela landet och vi får även förfrågan från kommuner där vi inte är verksamma, säger Olof Pettersson Herold, som är konceptansvarig för ägarlägenheter på JM.

JM bygger sina första ägarlägenheter i Stockholms innerstad. Foto: Susanne Bengtsson

Volymmässigt utgör ägarlägenheter och hyresrätter cirka 15 procent vardera av JMs totala portfölj. Resten står bostadsrätter för.

– Men andelen ägarlägenheter kommer definitivt att öka.

Minimerar det kollektiva

För JM är satsningen naturlig.

– På JM ser vi ägarlägenheter som ett viktigt komplement på bostadsmarknaden som ska finnas som ett kontinuerligt kunderbjudande.

För kunden, som blir lagfaren ägare till sin bostad, handlar det ofta om friheten.

– Det är kunder som värderar den egna rådigheten, att få hyra ut och att slippa gemensamma lån och åtaganden i föreningen. Men vissa kunder har helt enkelt fallit för läget och köper en ägarlägenhet av den anledningen, menar Olof Pettersson Herold.

– Vissa kunder har ägt fastigheter utomlands och är bekanta med upplåtelseformen från andra länder, konstaterar Carina Bossi.

I Facetten byggs 65 lägenheter om 1-5 rok. Bild: JM

Att minimera det kollektiva är en av idéerna och grundförutsättningarna för den här typen av upplåtelseform. Därför byggs till exempel ingen gemensam tvättstuga i Facetten, och inga kollektiva avtal tecknas för fibertjänster och el.

– Vi minimerar allt det kollektiva och erbjuder öppna fiber, så att ägarna själva kan välja leverantörer. Varje lägenhet betalar för sin egen förbrukning av vatten och värme, förklarar Carina Bossi.

Hon menar också att det, i de utrymmen som trots allt är gemensamma som entréer, trapphus och gårdar, gäller att hitta en bra balans mellan stil och underhållsfritt.

En inkomstneutral affär

Även om ägarlägenheter ligger högre i pris än bostadsrätter så blir förtjänsten inte större, menar JM.

– Vi ser det som en inkomstneutral affär och vi tjänar ungefär lika mycket på de olika upplåtelseformerna. Det är tillgång och efterfråga samt lokala skillnader som kan påverka förtjänsten, säger Olof Pettersson Herold.

Bygget av Facetten inleddes för drygt ett år sedan och i nuläget pågår stomfasen, där man beräknar att stommen i båda husen ska vara i topp i februari.

Den stora utmaningen med att bygga i ett sådant här centralt läge är förstås logistiken. Igeldammsgatan, där lossning sker, är enkelriktad under byggtiden.

– Det är oerhört trångt och det är mycket folk som rör sig i området så det måste vara säkert för tredje man, säger Carina Bossi.

Stockholm stad satsar också i den här delen av Kungsholmen och under 2020 rustades S:t Göransparken upp. Mellan huskropparna anläggs en innergård som endast de boende har tillgång till. Längst ner i husen ryms restaurang- och cafélokaler.

– Det är verkligen ett unikt läge och våra ägarlägenheter kommer att markera en ny årsring i innerstaden.

Ägarlägenehter

JM:s pågående och planerade ägarlägenhets-projekt:

Nu har JM ytterligare 700 i pågående produktion i framför allt Stockholmsområdet, men planerar även projekt i Uppsala, Mölnlycke, Lund och Västerås.

Pågående: Liljeholmen, Järfälla, Barkarbystaden, Lidingö, Sollentuna, Kungsholmen, Spånga, Älvsjösstaden, Täby Park.

Planerade: Brunnshög/Lund, Skiljebo/Västerås, Mölnlycke/Härryda, Barkarby/Järfälla.

Andra bostadsbolag som bygger och planerar ägarlägenheter i Stockholm:

Peab bygger projekt Pokalen i Råsunda, Solna

Besqab bygger Legera i Hagastaden

Skanska har byggt Galleriet i Nya Hovås.

Obos har flaggat för ägarlägenheter i Gasklockan, Hjorthagen

 

Projekt Facetten

Byggherre: JM

Arkitekt: Utopia Arkitekter

Antal bostäder: 65, 1-5 rok

Pris: 3 390 000–15 990 000 kronor
Samfällighetsavgift: 900 kr – 3 000 kr

Boarea: 32–113 kvm
Upplåtelseform: Äganderätt
Tillträde: Preliminärt 2022 – februari 2023
Certifiering: Svanen