Nyheter

Kastar loss för sjätte gången

Peter Söderberg, projektchef Nordbygg. Foto: Susanne Bengtsson.

I år gör Peter Söderberg sitt 12:e år – och sin sjätte mässa – som projektchef för Nordbygg.

Mässan har gått från att vara en ren byggmässa till att bli en arena för samhällsbyggnad.

– En utmaning är att känna hur vindarna blåser.

En inte helt obekant uppgift för en seglare.

Det drar ihop sig till årets största bygghändelse. Nordbygg har blivit en given mötesplats för branschen, en plattform för affärer och en arena för kunskapsutbyten. Årets mässa är fullbokad till sista kvadratmetern. 900 utställare från ett 30-tal länder är på plats, och målet är att locka 60 000 besökare.

Som projektchef är Peter Söderberg spindeln i nätet. Han har helikopterperspektivet, samordningsansvaret och initierar det som ska genomföras. Peter och hans projektteam, som i år består av sex personer, har jobbat två år med att planera Nordbygg 2014.

– I år är det lika fullt som 2012. Redan när vi stängde förra mässan började företag boka sig för årets upplaga. Efter tre månader var halva anläggningen bokad. I år är även alla mötesrum och konferensrum bokade. Kunskapsutbyten är ett område som växer, berättar Peter Söderberg.

Ytmässigt går det i dagsläget inte att expandera mera, om man inte utnyttjar utsidan, något som man har planer på till nästa mässa. Istället har man fokuserat på innehållet. Under åren som Peter Söderberg jobbat med Nordbygg har mässan gått från att vara en ren byggmässa till att bli en arena för samhällsbyggande.

– Vi har höjt nivån på hela mässan. Idag ser vi oss som en arena för samhällsbyggande, vilket gör oss till en ännu starkare mötesplats. Byggprodukter utgör fortfarande kärnan, men på Nordbygg ska det finnas olika innehåll för olika målgrupper.

Man har också vänt sig mot fler branscher.

– Vi har blivit mycket tydligare mot fastighetssidan, exempelvis förvaltare. Vi hoppas också nå ut bättre till den kommunala sidan och allmännyttan.  

För Peter Söderberg är en av de stora utmaningarna att känna hur vindarna blåser, vad branschen vill ha. En uppgift som inte är helt obekant för honom, då han är en van seglare och har ett stort intresse för båtliv.

Inför Nordbygg brukar han ladda upp med Allt för sjön-mässan, titta på nya båtmodeller och inhandla lite prylar.

– Jodå, Allt för sjön är avklarad i år, och jag har kvar min segelbåt, en Contrast 362 .

Dagarna innan Nordbygg slår upp portarna brukar lugnet före stormen infinna sig. Men så fort mässan öppnar stiger adrenalinet.

– Jag brukar inte vilja boka upp mig, utan det blir alltid en massa ad hoc-möten och saker som ska lösas. Jag försöker springa igenom mässan så gott jag hinner. Det är väldigt intressanta dagar och jag träffar mycket folk.

Han brukar imponeras över det engagemang som utställarna lägger ner på sina montrar.  

– Det som kan göra mig nervös är att vi inte ska lyckas uppfylla de förväntningar som utställarna har. Det är otroligt viktigt att mässan blir bra, att vi har ett bra innehåll och att vi drar hit ”rätt” besökare som är bra för våra kunder. Jag får inte luta mig tillbaks och vara nöjd med föregående mässa utan måste hela tiden höja nivån. Den stora utmaningen är att hitta nytt innehåll och vitalisera mässan.

En trend i byggbranschen är hållbarhet och energieffektivisering, något som märks i programmet även på årets mässa. En utställning handlar om att renovera energismart och man har räknat på fem olika scenarier för hur man kan halvera energiförbrukningen i miljonprogrammet.

– Hållbarhet är ett givet tema. Det är det som gäller i branschen. Här har vi verkligen möjlighet att driva dessa frågor eftersom vi har en sådan kraft här.

Årets stora nyhet är Sustainable Days som är ett samarbete med tysk-svenska handelskammaren och ett utbyte mellan tysk och svensk kunskap. Besökarna kommer att kunna ta del av en utställning om hållbart byggande i Hamburg.

– Tyskland har stor erfarenhet av att bygga energisnålt, det tyska energiomställningsprogrammet har drivit på den utvecklingen. Men tyskarna har också stor respekt för svensk kompetens på området.

Polen är ett annat land som visat stort intresse för Nordbygg.

– 2012 års baltiska paviljong följs i år upp med en polsk paviljong. I år har vi märkt av ett tryck från polsk byggindustri.

En annan ny aktivitet är ”Nya heta byggen”, som presenteras av Sverige Bygger. Det är en arena som presenterar kommande byggprojekt som ännu inte är färdigupphandlade, vilket gör att det finns möjlighet till upphandling.

– Den stora massan av besökarna letar efter nya affärsmöjligheter.

Peter Söderberg har flera spännande projekt framför sig.  

– På våren brukar jag spela lite golf och sjösätta båten.  

I sommar kastar han loss mot Gotland. 

– Vi ska vara med i Almedalen för första gången i sommar. Nordbygg har tagit initiativ till en samhällsbyggararena.

Självklart tar Peter sin segelbåt till Visby.

Men första ska han ro Nordbygg 2014 i hamn.

 

FAKTA

Namn: Peter Söderberg.

Ålder: 55 år.

Familj: 2 vuxna barn.

Bor: Saltsjökvarn, Nacka.

Intressen: Golf, segling, skidåkning.