Nyheter

Wästbygg satsar på egen elproduktion

Vindkraftverk
Vindkraftverken kommer från Nederländerna där de har renoverats för att kunna brukas igen. (Genrebild). Foto: Getty Images

Nu har Wästbygg Gruppen och Varberg Energi enats om villkoren för JV-bolaget som ska bygga och driva två återbrukade vindkraftverk i Bäckagård, Tvååker samt uppföra en ny solcellspark strax söder om Varberg.

I höstas tecknade Wästbygg Gruppen och Varberg Energi en avsiktsförklaring om ett joint venture bolag rörande byggnation och drift av två återbrukade vindkraftverk i Bäckagård, Tvååker samt uppförande av en ny solcellspark strax söder om Varberg.

Parterna har nu enats om villkoren för projektet samt driften av verksamheten i JV-bolaget, Bäckasol AB. Wästbygg Gruppen blir majoritetsägare med 75 procent av aktierna och Varberg Energi äger resterande del.

Vindkraftverken köps från Nederländerna

Bäckasol AB har även ingått avtal med Varberg Energi om att drifta vindkraftsanläggningen och solcellsparken samt att sälja elen för JV bolagets räkning. När anläggningarna är i full drift förväntas produktionen uppgå till cirka 12 GWh/år. Av dessa planerar Wästbygg Gruppen att köpa runt 7 GWh. Det motsvarar den elkonsumtion koncernen i genomsnitt förbrukar i samtliga projekt under ett år.

Vindkraftverken kommer från Nederländerna där de har renoverats och färdigställts för att kunna brukas i ytterligare många år framöver. Avseende solcellerna så pågår fortsatt upphandlingen kring val
av leverantör. Parterna jobbar för att elproduktion ska kunna vara i gång så snart som möjligt.

– Klimatomställningen kan inte lösas av en enskild part, det är en fråga vi behöver samarbeta kring. Därför känns det väldigt bra att vi har hittat denna samarbetsform med Varberg Energi. Det är ett fint kvitto på att hållbarhet kan skapa nya affärer för oss. Dessutom bidrar det till vår och samhällets klimatomställning, säger John Nyberg, hållbarhetschef på Wästbygg Gruppen.