Nyheter

Klickbar bok för (energi)ska typer

Vad menas med ett ekologiska fotavtryck eller leapfrogging? Och vad tusan är exergi? Den klickbara versionen av Energiboken kan hjälpa dig få svar på det mesta inom energiområdet.

För fem år sedan publicerades boken energi- möjligheter och dilemma. Nu finns en uppdaterad version på webben. Men här handlar det inte bara om en bok att bläddra sig fram i (även om det naturligtvis går att göra så). Genom att söka efter ord i boken kan du få svar på det mesta inom energiområdet; det gäller allt från hur du blir en energieffektiv bilägare till för- och nackdelar med de energikällor som finns.

Bakom projektet ligger Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott och IVAs energi — och miljöråd. Syftet är att förmedla saklig information om energi, utan ideologiska eller mediala vinklingar.

– Syftet är bland annat att informera den breda allmänheten om energifrågor, och deras komplexitet, säger Bengt Kasemo, projektledare för boken.

– Men vi siktar också på att använda materialet för att utveckla ett kompetent lag av lärare.

När Ny Teknik söker i boken stöter vi till exempel på begreppet exergi, som inte alls är en felstavning av energi. På sajten finns också definitionen. Den säger att exergi är en beteckning för energikvalitet. Och att elektrisk energi har energikvaliteten (exergin) 1,0. Det betyder att all energi i el kan användas för att uträtta arbete.

Vidare får vi lära oss att leapfrogging handlar om att hoppa över ett tekniksteg. Det är vad länder som Kina gör när det satsar direkt på mobiltelefoni utan att ha ett fast telefonnät i botten.

Vad ett ekologiskt fotavtryck är kanske du ska kolla själv, om du inte tillhör de få som kan det som ett rinnande vatten.