Nyheter

Köper in sig i Karlastaden

Karlastaden. Bild: Serneke

Serneke tar in NREP som partner i projektet Karlastaden i Göteborg.

Bolagen bildar ett för ändamålet hälftenägt joint venture-bolag för att utveckla området tillsammans, däribland Nordens högsta byggnad, Karlatornet.

NREP förvärvar, genom Nordic Strategies Fund II, 50 procent av Sernekes projekt Karlastaden i Göteborg. Förvärvet baseras på den kommande detaljplanen och görs med ett förväntat totalt underliggande byggrättsvärde om cirka 1,5 miljarder kronor. Serneke och NREP bildar för ändamålet ett hälftenägt joint venture-bolag som kommer utveckla bostäder och kommersiella fastigheter i den nya stadsdelen. 

Karlastaden kommer att bli en helt ny central stadsdel på Lindholmen i Göteborg. Stadsdelen ska inrymma 10 kvarter med cirka 2 000 bostäder samt 70 000 m² kommersiell yta. Området kommer även ge plats för Nordens högsta bostadshus, Karlatornet. Serneke har fram till nu drivit projektet i egen regi men tar nu in NREP som strategisk partner. 

– Vi är väldigt glada över att få med oss NREP som partner.  Att få in en aktiv och engagerad partner som bidrar med hög kompetens inom projektutveckling, finansiering och transaktioner är oerhört viktigt för genomförandet av detta projekt, säger Ola Serneke, vd Serneke Group, i ett pressmeddelande. 

– Vi ser mycket fram emot att tillsammans med Serneke utveckla en ny stadsdel i Göteborgs innerstad. Vi ser stor potential i Karlastaden och samarbetet med Serneke som är en otroligt stark aktör i Västsverige, säger Rickard Svensson Dahlberg, Partner och CIO på NREP. 

Beräknad byggstart är planerad till augusti 2017 och estimerat projektvärde är cirka 10 miljarder över 5-6 år.