Nyheter

Krav på inspektioner <br></br> efter balkongras

En man omkom när en balkong rasade på ett hyreshus i Skellefteå på fredagskvällen. Bristande underhåll misstänks vara orsaken. Nu höjs röster för att krav på balkonginspektioner borde införas.

Balkongen på tredje våningen i Skellefteå lossnade från fästet och två män i 30-årsåldern föll handlöst mot marken. En av dem skadade så svårt att han avled på platsen, medan den andra mannen fördes svårt skadad till sjukhus.

Polisen har inlett förundersökning och under helgen kopplades åklagare in. Misstankar finns om att misskötsel kan ha lett till balkongraset. Brottsrubriceringen gäller misstanke om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Fastighetsägaren förhördes under helgen.

TT lät Björn Täljsten, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet, granska bilder på balkongen och dess fästen. Han konstaterar att fästet i väggen, troligen i bjälklaget, har släppt.
— Underhållet ser bristfälligt ut och brottet ser ut att ha uppstått i övergång mellan balkong och byggnad, vilket möjligen skulle kunna tyda på dålig infästning eller korrosion hos infästningsgods, säger han till TT.

Björn Täljsten betonar att det är extremt ovanligt att balkonger rasar. Raset har dock fått Bertil Nyman, teknisk licentiat verksam vid CBI Betonginstitutet, att reagera.
— Det är höga krav på säkerheten för balkonger, eftersom det kan hända väldigt tråkiga saker om något går fel. Men det finns inga krav på inspektion och det borde finnas, säger han till Expressens nätupplaga.