Nyheter

Kville saluhall tog priset

Kville Saluhall. Foto: Åke Eson Lindman.

Kville Saluhall har utsetts till Göteborgs bästa byggnadsverk av ”Per och Alma Olssons fond”. 2014-års pris går till Gustav Appell Arkitektkontor och Älvstranden Utveckling som står bakom den nya saluhallen. 

Utmärkelsen tilldelas årligen en byggnad som utmärkt sig estetiskt, praktiskt eller på annat sätt inom Göteborgs stad och Priset för årets bästa byggnadsverk i Göteborg har deltas ut sedan 1965 av ”Per och Alma Olssons fond”. Enligt makarnas testamente ska priset tilldelas ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. Varje år beslutar därför en nämnd av fem konstförståndiga ledamöter (som utses av Kulturnämnden) vilken byggnad som ska prisas.

Motiveringen lyder:

”Mat och dryck och råvaror av högsta kvalitet, inramat av en arkitektur som knyter ihop trådarna mellan den gamla arbetarstaden och den nya stadsdelen runt Kvillebäcken. Arkitekturen är på många sätt dubbeltydig. Den är klassisk men samtidigt modern. Strikt ordnad, men också lekfullt skulpterad. Den storslagna hallen är på samma gång högtidligt stram och vardagligt intim. Tegelkroppen massiv och tung, men rummet lätt och fyllt av ljus.

I en tid när allt mer handlar om yta och kortsiktighet, blir saluhallen en påminnelse om någonting annat. Om det beständiga och långsiktiga, om hängivenhet och tron på att skapa någonting bättre för alla.”

– När vi började skissa på den nya saluhallen var det med utgångspunkten att byggnaden skulle spela en viktig roll i den nya stadsdelen Kvillebäcken och samtidigt stå sig över tiden, både designmässigt och funktionellt. Den skulle därför både vara vacker, tålig och inbjudande, säger Gustav Appell i ett pressmeddelande.

Kville Saluhall öppnades 2013. Med en yta på 1500 kvadratmeter rymmer byggnaden restauranger, caféer och en mängd butiker.

Nyligen fick byggnaden även ta emot en nominering i det prestigefyllda arkitekturpriset ”European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015” och dessförinnan har saluhallen fått både Yimbypriset och nominerats till Kasper Salin-Priset.