Nyheter

Kvinnligt nätverk firar 25-årsjubileum

Det 3D-printade huset BOD i Köpenhamn. Foto:Britt von Scheele

En strålande solig sommardag åkte Husfruarna till Köpenhamn för att fira 25-årsjubileum. Husfruarna är ett nätverk, bestående av 10 numera pensionerade kvinnor som varit yrkesverksamma inom bygg- och fastighet. När Husfruarna bildades på 90-talet var behovet av utbyte av yrkeserfarenhet bland kvinnor stort. Alla arbetade vi i företag och myndigheter, som, dominerades av män. Som alltid när Husfruarna har träffar eller gör resor, består programmet av både seriösa inslag och mer sociala delar. 
I samband med planeringen av Köpenhamnsresan såg vi en artikel i Byggvärden om Europas första 3D-printade hus. Den gjorde oss mycket nyfikna och intresserade. 

Studiebesöket vid det 3D-utskrivna huset BOD i Nordhavn i utkanten av Köpenhamn blev utan jämförelse den mest spännande och intressanta aktiviteten under vårt Köpenhamnsbesök. Huset BOD var alldeles nyligen färdigställt och hade precis dagarna innan vårt besök blivit befriad från sitt tält, under vilket utskriften skett. 

Vi kunde gå in i huset och vår guide Simon Klint Bergh med sin huvudsakliga kompetens inom 3D-teknik berättade hur husproduktionen gått till. Ett hus av den här storleken – omkring 50 m2 – kan skrivas ut på 50 timmar, dvs drygt två dygn. Produktionen kan pågå dygnet runt. Utskriften av det här första huset hade tagit längre tid på grund av nybörjarstrul.  

Simon berättade om hur viktigt det var att få rätt materialsammansättning i betongen, som blandas upp med tegelkross, sand och fiber. Vidare om alla oändliga möjligheterna till design av 3D- hus. Frågorna var många eftersom nyfikenheten finns kvar trots pensionering. Vi fick veta att BOD var det första 3D-utskrivna huset i västvärlden. I Ryssland och Kina finns ett antal och i Dubai planeras att i framtiden producera 30 procent av husen med 3D-utskrift.

Efter besöket i huset fick vi se skrivaren med sina långa robotliknande armar och kopplad till datorer där programmering kan ske. Den stod nu i ett jättemagasin redo för nya utmaningar. 

Solveig Larsen, Husfruarna

Byggvärldens artikel om The BOD:
https://www.byggvarlden.se/har-byggs-europas-forsta-3d-printade-hus-115363/nyhet.html