Nyheter

Kyla och ventilation tar höjd

CTC Värmepumpar lät besökarna prova på klättring.

Det var full aktivitet i A-hallen på Nordbygg, som samlar utställare inom VVS, kyla, ventilation och fastighetsautomation.

CTC Värmepumpar lät besökarna prova på klättring.
– Vi når nya höjder genom att lansera en helt ny serie luft/vatten värmepump. Det är vår största nyhet här på mässan. Sedan visar vi bland annat upp en ny bergvärmepump också för lite större fastigheter, säger Ulf Götenqvist, försäljningschef på CTC Värmepumpar.
Hos FM Mattsson träffade vi vd Fredrik Skarp som berättade att FM Mattsson har inlett ett samarbete med Telia genom IoT (Internet of Things).
– Vi har genomfört ett innovationsprojekt tillsammans där uppkopplade blandare ska samla data som kan visa vatten- och energiförbrukningen, men också annan data som när det är toppar i användningen så att man till exempel inte förlägger städning där just då. Vi har testat detta på Landvetter och där har man också kunnat upptäcka andra fel, som en trasig lampa där inte blandaren användes lika mycket.
Fredrik Skarp berättade också att FM Mattsson Mora Group inlett samarbete med Watersprint som tillverkar produkter för vattenrening och koncernen har också tagit initiativet till ”Vatten med omtanke” som ska uppmärksamma vikten av att sänka vår vattenförbrukning.
Han visade också nyheter från FM Mattsson, Mora Armatur och Damixa, som blandaren Mora Izzy med räfflade detaljer inspirerade från musikvärlden och i råmässing med industrikaraktär.
På Inneklimatscenen hölls kortare föredrag. Britta Permats på Svensk Ventilation talade om att ”Bra luft gör dig smartare – viktigt vid energismart renovering”. 
Hos Lundagrossisten kunde man få testa en formel 1-simulator och Energi- och miljötekniska föreningen visade upp plusenergihuset KTH Rocks genom VR.
Jenny Marcuson Fors