Nyheter

Lågt fjärrvärmepris missgynnar solvärme

Göteborg Energi sänker fjärrvärmepriset på sommaren. Det leder till att solvärmen blir olönsam, anser flera av Göteborg Energis kunder.

Familjebostäder i Göteborg och Poseidon är två av kritikerna till den nya prissättningen av fjärrvärmen i Göteborg. Modellen går ut på att höja priset vintertid och sänka det sommartid.

— De sänker priset under den enda perioden när vi själva kan producera värme och det kommer att bli väldigt svårt att finansiera solvärmeinvesteringar med ett så lågt fjärrvärmepris, säger Harald Pleijel, ansvarig för affärsutveckling på Familjebostäder i Göteborg, till Miljörapporten.

Johan Niklasson, teknisk chef på AB Bostadsbolaget Poseidon, håller med.
— Det leder till att vi inte kan satsa på alternativ som solvärme, säger han.

Men Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare i Svenska Solenergi, menar att prissänkningen på fjärrvärme sommartid inte förändrar så mycket jämfört med tidigare.

— Solvärme har aldrig varit så förmånligt att installera hos dem som är knutna till ett fjärrvärmenät. Men det är klart att det blir svårare att räkna hem en investering när fjärrvärmepriserna sänks, säger han.

Göran L Andersson på Göteborg Energi säger att prissänkningen inte gjordes för att slå ut solvärmen.

— Prismodellen med högre pris på vintern och lägre på sommaren ska spegla våra produktionskostnader. De är lägre på sommaren. Modellen speglar även miljöbelastningen. Vi har överskott av spillvärme på sommaren. Det medför då tyvärr ingen miljö­nytta att bygga solfångare, säger Göran L Andersson.