Nyheter

Lars Bergqvist har avlidit

Lars Bergqvist talade om jämställdhet, rekrytering och "Stoppa machokulturen" på Nordbygg förra veckan. Foto: Susanne Bengtsson

Lars Bergqvist, hedersordförande i Byggcheferna och arbetstagarrepresentant i NCC:s styrelse,har avlidit.
– Det är svårt att klä i ord vad Lars Bergqvist har betytt för oss byggchefer, säger Kajsa Hessel, Byggchefernas föreningsordförande.

Lars Bergqvist avled hastigt efter att ha insjuknat under en konferens i tisdags. 

Han var var ordförande för Ledarnas branschförening Byggcheferna i nästan 30 år, samt hedersordförande. I höstas avgick han och lämnade över ordförandeklubban till Kajsa Hessel.

– Det är svårt att klä i ord vad Lars Bergqvist har betytt för oss byggchefer. Hans enorma drivkraft och förmåga att få människor med sig har gjort vår bransch bättre, säkrare och mer inkluderande. Bland annat var det han som tog initiativ till att starta Stoppa machokulturen, den förmodligen viktigaste insatsen för jämställdhet som har gjorts i byggbranschen. Mig personligen har han varit en fantastisk mentor för, han har generöst delat med sig av sin djupa kunskap och sin tid. Han fattas oss oändligt säger Kajsa Hessel, Byggchefernas föreningsordförande. 

– Lars Bergqvist var en person som lämnade få oberörda. Han brann som ingen annan för villkoren för chefer inom samhällsbyggnadssektorn, och var tidigt ute med att identifiera jämställdhet och mångfald som avgörande frågor för branschens framtid. Risker i arbetsmiljön och branschens etik och moral var andra områden där Lars inte skyggade för att ta tag i de obekväma frågorna. Lars tillhörde dem som påverkar. Under trettio år har han varit med och utvecklat Ledarna till Sveriges chefsorganisation, och tomrummet han lämnar efter sig är stort. I dag går våra tankar till Lars familj som förlorat en make, familjefar och bror. Vi vill uttrycka vårt djupa deltagande i deras sorg, säger Annika Elias, Ledarnas styrelseordförande.

Lars Bergqvist har arbetat på NCC sedan 1975. Han var arbetstagarrepresentant för Ledarna i NCC:s styrelse och ordinarie ledamot sedan 1991.
– Det är med stor sorg jag har tagit emot beskedet om Lars bortgång. Lars har funnits med i NCC:s verksamhet och i styrelsen under många år och vi är ett stort antal kollegor som har uppskattat att samarbeta med Lars och hans arbete för NCC.  Jag har haft förmånen att arbeta nära Lars under många år. Hans varma personlighet, hans kompetens och erfarenhet satte sin prägel på samtalen. Han är för mig en mycket saknad kollega. Våra tankar går i denna svåra stund till familj, vänner och kollegor, säger Håkan Broman, tillförordnad VD på NCC.

Familjens önskan är att få sörja ifred. 

Byggcheferna har skapat en digital minnesbok för den som vill lämna en kondoleans. Hälsningarna kommer att överlämnas till Lars Bergqvists familj:

Länk till minnesboken