Nordbygg

Lego-inspirerad teknik vinner Nordbyggpris

Filip Palosaari och John Elwin Segolsson från Woodbe. Foto: Nordbygg
Filip Palosaari och John Elwin Segolsson från Woodbe. Foto: Nordbygg

Byggsystemet Bitelock – med självlåsande infästningsteknik – tar hem Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet 2023.

Bakom den innovativa skapelsen står Karlstad-baserade start up-bolaget Woodbe.

Lina Hann, projektledare för Nordbygg och Anna Göth från Svensk Byggtjänst, som tillsammans står bakom utmärkelsen, delade ut priset och läste upp juryns motivering:

– Det patenterade byggsystemet BiteLock med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego imponerar stort. Start up-bolaget Woodbe bryter ny mark genom att tillämpa en beprövad teknik på ett nytt sätt, och därigenom presentera en fräsch och spännande produkt för den svenska marknaden. Att BiteLock planeras tillverkas i Sverige med inhemsk förnybar och cirkulär råvara samt att den dessutom är helt anpassad för återbruk och återvinning har gjort juryns val ännu enklare.

Korslimmat trä

Filip Palosaari och John Elwin Segolsson tog emot priset.

– Det betyder jättemycket för oss. Vi är ju ett litet och relativt nystartat företag i branschen, att då få bekräftelse på att det vi gör är bra och att vi jobbar i rätt riktning är fantastiskt.

Bitelocks självlåsande stomsystem i korslimmat trä ska bidra till ett mer hållbart byggande.

– Den här produkten är spännande på flera sätt. Bitelock minskar behovet av infästningar rejält vilket innebär mindre metall i konstruktionen, och därmed möjlighet till minskad klimatpåverkan. Den kan också ge en bättre arbetsmiljö för snickarna, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm från Svensk Byggtjänst.

Hållbart

Kriterierna för att nomineras är enkla. Innovation inom materialnyheter belönas. Med tiden har även hållbarhetsaspekten börjat tas i beaktning.

– Det ska vara en nyhet som tidigare inte funnits på den svenska marknaden. Uppfinningar är sällan helt nya utan bygger på gammal teknik i nya innovativa kombinationer som för byggandet framåt, förklarar jurymedlemmen Björn Florman från Materialbiblioteket.

Jurymedlemmar

Anna Göth (Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst)
Lina Hann, (Nordbygg)
Jenny Svärd (Byggmaterialindustrierna)
Ingar Lindholm (Byggkoll/Svensk Byggtjänst).