Liten gnagare stoppar storbygge

Liten gnagare stoppar storbygge
Hasselmusen må vara liten till växten men den kan ändå stoppa stora byggprojekt. Ett enda exemplar har satt käppar i hjulet för ett spårbygge i Falkenberg.

Hasselmusen är inte bara liten utan sällsynt också. Just denna lilla detalj har lett till att planerna på att dra ett industrispår genom Falkenbergs mosse, åtminstone tillfälligt, har stoppats. Det planerade spåret har en beräknad byggkostnad på cirka 100 miljoner kronor.

Och stoppet ser ut att kunna bli långvarigt. De små gynnarna upptäcktes redan i början av april i år. Eller rättare sagt: en gynnare upptäcktes, sovandes på en tomt i norra Falkenberg, rapporterar Dagens Industri.

— Vi har redan räknat med passager för vatten- och kräldjur. Det som nu har tillkommit är att vi måste ta reda på vad hasselmöss har för anspråk, säger Johan Risholm, planarkitekt på Falkenbergs kommun till Dagens Industri.

Tidigast i början av 2012 kan frågan om ett industrispår tas upp igen.

Nu är hasselmöss inte ensam art med något att säga till om när olika byggprojekt planeras. Byggvärlden har tidigare rapporterat om en rad fall där pälsklädda, befjädrade eller klorofyllstinna djur och växter försenat, stoppat eller förändrat planerade byggen. På Trafikverket har man varje år en budget för miljöfrämjande åtgärder. Det kan till exempel handla om att bygga vägtunnlar åt paddor.

— Under 2011 låg budgeten på 52 miljoner kronor, vilket också inkluderar bevarandeåtgärder av kulturobjekt som till exempel alléer. När det gäller djur så handlar det mest om vattenlevande arter, säger Thomas Eriksson, enhetschef på Trafikverket, till Byggvärlden.

Fakta / Hasselmus

  • Tillhör gnagarfamiljen sovmöss.
  • Är 6—9 centimeter lång plus svans.
  • Pälsen är orangebrun med ljus buk och yvig svans.
  • Hasselmusen är nattaktiv, äter främst hasselnötter och flätar ett runt bo av fibrer och gräs.
  • Arten förekommer i lövskog, i Sverige norrut till Västmanland.
  • Hasselmus är Närkes landskapsdjur.

Källa: Nationalencyklopedin.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet