Nyheter

Livstids fängelse för Lidingömord

Här på Lidingö sköts en byggföretagare till döds i juni 2018. En person döms till livstids fängelse för mordet. Foto: Susanne Bengtsson

En 23-årig man har dömts till livstids fängelse och en 18-åring till sluten ungdomsvård i fyra år för mordet på en byggföretagare på Lidingö förra sommaren.

Vag gäller motivet kan konstateras att åklagaren inte berört denna fråga, men enligt domen finns uppgifter som tyder på att det skulle kunna handla om en byggnadstvist med ekonomiska konsekvenser. 

Göteborgs Tingsrätt har meddelat dom i den gemensamma rättegången om bland annat mord på Guldheden, förberedelse till mord i Göteborg och mord på Lidingö, brott som begicks förra sommaren.

De tilltalade är 14 ungdomar från Göteborg, Stockholm och Örebro. Vissa har fällts för brott och andra har frikänts. Fem är kvar i häkte.

Det var den 5 juni 2018 som en 57-årig man sköts och slogs till döds på Lidingö, utanför Stockholm. Tingsrätten har i denna del fällt en 23-årig man från Örebro och en 18-årig man från Stockholm för att tillsammans och i samförstånd på uppdrag ha begått mordet. 23-åringen döms till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år.

Tingsrätten har också fällt tre killar, 21, 20 och 19 år, för medhjälp till mordet. Fängelsestraffen har bestämts till drygt fyra, sju och 14 år för de dömda männen. 20-åringen är den som också fällts för mordet i Guldheden i Göteborg i maj 2018, då en 32-man sköts till döds. Två unga kvinnor döms också till fängelse för vapenbrott och penningtvättsbrott i samband med Lidingömordet.  

Tingsrätten konstaterar att utredningen visar att byggföretagaren dödades genom sju skott med ett automatvapen och med ett flertal slag mot huvudet. Mot bakgrund av detta är det uppenbart att gärningen utgör mord. Utredningen visar också att det är uppenbart att gärningen var planerad. Det står därmed klart att det inte var fråga om något rån som fick en oplanerad utgång, står det i tingsrättens dom.

Vag gäller motivet kan konstateras att åklagaren inte berört denna fråga, än mindre påstått något motiv, vilket är ovanligt. I sakframställningen har dock framgått att motivet kan ha varit att byggföretagaren kan ha varit inblandad i en byggnadstvist med ekonomiska konsekvenser. Dessa omständigheter talar därför för att de tilltalade i vart fall inte haft något personligt motiv till de åtalade gärningarna, utan att det handlat om ett beställningsmord.

Tingsrätten har ansett att båda morden (Lidingö och Guldheden) är sådana att påföljden för en person som fyllt 21 år ska bestämmas till livstids fängelse. För gärningsmän under 21 år finns dock regler för att de inte får dömas till livstids fängelse och även regler om ungdomsrabatt på påföljder, något som tingsrätten tillämpat i detta mål.

Tingsrätten har dömt ut skadestånd till närstående till de avlidna.

På åklagarnas begäran har tingsrätten behandlat tre skilda åtal, varav de två morden, i en gemensam rättegång som pågått under våren. Åklagarna har som skäl anfört att målen delvis har gemensamma tilltalade och att det finns likheter i uppläggen/modus av brotten.

Dömda för mordet på byggföretagaren: 

  • 23-årig man döms till livstids fängelse för mord.
  • 18-årig man döms till sluten ungdomsvård i 4 år för mord och grovt vapenbrott.
  • 20-årig man döms till fängelse i 14 år för medhjälp till mord på Lidingö, samt för mord i Guldheden. 
  • 21-årig man döms till fängelse i 7 år och 4 månader för medhjälp till mord.
  • 18-årig kvinna döms till fängelse i 1 år och 2 månader för grovt vapenbrott.
  • 19-årig man döms till fängelse i 4 år och 10 månader för medhjälp till mord.
  • 18-årig kvinna döms till fängelse i 1 år och 3 månader för grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.