Nyheter

Ljusfabrik i Eskilstuna

Tunafors fabriker i Eskilstuna är en del av stadens industrihistoria och de ståtliga byggnaderna står sedan många år övergivna och igenbommade. Nu ska fabrikerna byggas om till attraktiva bostäder i ett unikt och ånära läge i centrala Eskilstuna. Innan omvandlingen påbörjas genomfördes ett experiment med en tillfällig ljussättning som förvandlade ett dramatiskt ödehus till en vacker installation.

En kall och mörk kväll i januari genomförde Eskilstuna kommun en tillfällig ljussättning av en gammal övergiven fabrik i Eskilstuna. Ljussättningen genomfördes som en workshop i det kontinuerliga ljusarbetet där ett av målen är att påverka fastighetsägare att arbeta mer med medveten ljussättning och ljusdesign. Arrangemangett genomfördes i samarbete med Malmö stad och Jyväskylä som lånade ut armaturer. Även Peab och Eskilstuna Energi och Miljö Elnät medverkade. Ljusdesignen var framtagen av landskapsarkitekt Karin Ermegård, Eskilstuna kommun. 

Ljus på Tunafors fabriker är en del i planerandet av ett kommande ljusevent i Eskilstuna hösten 2014. Detta ljusevent blir en ljusfest för eskilstunaborna som kommer att pågå under tre dagar som en del i EU-projektet Light in the City, där Eskilstuna deltar tillsammans med Jyväskylä, Finland, Tartu, Estland och Hasselt i Belgien. Huvudtemat för Light in the City i Eskilstuna är omvandling av industrimiljöer och hur vi kan utnyttja belysning och ljusdesign för att skapa nya kopplingar och rumsligheter.