Nyheter

Lugnt på bostadsmarknaden i sommar

Den senaste månaden har villapriserna stått still medan bostadsrättspriserna minskat med en procent.
På tre månader har villorna ökat med två procent samtidigt som bostadsrätterna tappat två procent i medelvärde.
Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet försäljningar sjunker under sommaren och även denna juli karaktäriserades av låg omsättning. Antalen sålda villor och bostadsrätter nästan halverades jämfört med till exempel maj. Bostadsrätterna har fortsatt något nedåt i Stockholmsområdet medan de ligger stilla i Göteborg. Malmöområdet uppvisar en blandad bild. Även villorna uppvisar en mixad bild med sammantaget små nedgångar i Stockholm och Göteborg samtidigt som de ökat något i Malmö säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande. 

Årstakten på bostadsrätter i riket har fallit under tio procent första gången på länge och ligger nu på åtta procent. Villaprisernas årstakt ligger på en ökning av elva procent.

– Årstakten har dämpats på bred front och för bostadsrätter ligger den nu under tio procent i alla storstadsområden utom Malmö. I centrala Stockholm har nivån nu sjunkit till fem procent och där har snittpriserna legat runt 86 – 88 000 kr/kvm sedan augusti/september förra året. Villapriserna har överlag ökat något mer men även dessa har sjunkit ner till eller under tioprocentsstrecket i storstadsområden, avslutar Per-Arne Sandegren.