Nyheter

Luleå siktar högt

70 meter högt och en arbetsplats för 1 000 personer. Mitt i lågkonjunkturen meddelar Aurorum science park i Luleå en storsatsning. Ett av Norrlands högsta hus ska byggas.

I dag jobbar cirka 650 personer på Aurorum science park, som är en av Sveriges största science park-anläggningar i Sverige. Den siffran har varit relativt konstant de senaste åren men det finns planer på en omfattande expansion.

Ledningen för på Aurorum science park gav nyligen Arkitekthuset Monarken uppdraget att bygga ett nytt hus med namnet Aurorum gateway på området. Kriterierna var följande: högt, spektakulärt och med plats för 1 000 personer.

Nu har arkitekternas förslag offentliggjorts. En 70 meter hög byggnad beståendes av fyra klossar, vridna sinsemellan.
— Vi är jättenöjda med förslaget. Tanken är att det ska bli en glasfasad med inslag av trä för att ge den ett varmare utseende, säger Stefan Lundmark, verksamhetsansvarig på Aurorum science park.

Målet är också att göra byggnaden energisnål, bland annat genom att låta snö övertäckt med sågspån kyla byggnaden på sommaren.
— Men planerna är ännu i sin linda, säger Stefan Lundmark.

Innan projektet, som beräknas kosta cirka 400 miljoner kronor, kan bli verklighet ska presumtiva hyresgäster kontaktas och ägarformerna klargöras. Enligt Stefan Lundmark kan byggnaden stå klar 2013 eller 2014.

— I så fall är den klar lagom till att en ny högkonjunktur är här. Därför tror vi på det här projektet, avslutar han.

Fakta / Färdigt 2013

Namn: Aurorum gateway.

Initiativtagare:Diös Fastigheter AB och Aurorum science park.

Entreprenör: Ej klart.

Arkitekt:Arkitekthuset Monarken.

Kostnad:Cirka 400 miljoner kronor.

Byggstart:Ej klart.

Klart: 2013.