Nyheter

Lyx – mitt i krisen

En hängande restaurang, ett lyxhotell och sprillans nya kommunbyggnader. Gotland lider ingen brist på storslagna planer. Samtidigt märker nu Gotland av en svag nedgång i antalet bygglovsansökningar.

En del av de mer spektakulära byggplanerna har redan realiserats. Nyligen slog omtalade Tott Resort upp sina dörrar nära Visby.
— Tott Resort var påkostat men behövligt eftersom vi saknade någonting liknande sedan tidigare, säger Lars Thomsson, ordförande för byggnadsnämnden på Gotlands kommun.

Med cirka 50 lyxbetonade hotellrum och något fler bungalows, var Tott Resort ett av de största byggprojekten på Gotland under senare tid. Samtidigt slog finanskrisen till i höstas.
— Visst var det en dålig timing. Men det kunde varit värre. Nu dämpas nedgången av att det är många som vill bo på Gotland.

Varje år får Gotlands kommun in cirka 2 000 bygglovsansökningar. Förra året minskade ansökningarna till cirka 1 700 och i år har antalet sjunkit med cirka sju procent jämfört med samma period förra året.

— Det är en marginell minskning, kommenterar Lars Thomsson.

Just nu pågår ett stort byggprojekt mitt i Visby. Visborg heter en ny stadsdel med cirka 1 000 nya kontorsplatser som uppförs på ett gammalt militärområde. Bland annat ska hela kommunverksamheten flytta hit.

— Produktionskostnaden överstiger nog 200 miljoner kronor, säger Svante Larson, platschef från Peab som är entreprenör.
Bygget pågår i två etapper och den första blir klar vid årsskiftet 2009-2010.

Enligt byggnadsnämndens Lars Thomsson är just Peab ett av de största byggbolagen på Gotland, tillsammans med bland annat Skanska och de lokala byggbolagen Visab och Arriba.

— Mycket av det som byggs är småhus och fritidshus. Och det finns en trend att de fritidshus som byggs är finare än permanentboendena.

Ni har också flera spektakulära projekt på gång, till exempel en restaurang som hänger ut över ett kalkbrott. Vad säger du om dessa projekt?
— De är i högsta grad intressanta. De stärker den kreativa sektorn på Gotland. Sedan ligger nog en del av planerna på is just nu i väntan på bättre tider, säger Lars Thomsson.

Fakta / Gotlands viktigaste byggprojekt just nu

Visborg

Ny stadsdel i Visby med cirka 1 000 kontorsplatser

Hamnhotellet

Nytt hotell med en första etapp på 85 rum

Sjöliljan

Tre punkthus med 45 lägenheter

Källa: Gotlands kommun