Nyheter

Lyxiga husbyggen som kräver deg

Rekordmånga bidrag har lämnats in i år och här ser man bland annat en luftballong som ger friheten att flyga och bo vart man vill.

För lyx behövs deg.
I alla fall för att presentera sina drömmar i form av ett pepparkakshus, där alla byggdelar ska vara ätbara.

Men annars verkar inte pengar vara det som utställarna förknippar med ”Lyx”, som är temat för årets pepparkakshusutställning på ArkDes.

Pepparkakshus 2018 är en annorlunda och väldoftande byggutställning med fantasifulla pepparkakshus, som arrangeras på Arkitektur- och designcentrum, ArkDes, i Stockholm.  Årets tema är ”Lyxigt”.

Men är lyx ett stort hus med pool eller en vräkig båt? En lägenhet med egen skateboardramp? Eller något helt annat.

I utställningen visar det sig att lyx har ganska lite med deg, alltså pengar, att göra. För många av bagarna, både amatörer och proffs, är lyx snarare förknippat med tid, sömn, avkoppling, nedkoppling och återhämtning. Sängar, egna vrår för vila och gröna oaser har skapats med hjälp av pepparkaksdeg och andra ätbara byggstenar.

Kreativitet och fantasi är viktigt i tävlingen, men juryn tittar även på konstruktionen.

Kristin Gausdal, arkitekt och delägare på BAU, ingår i årets jury.

Vad kommer du i egenskap av arkitekt att titta på när du gör dina bedömningar?

– Jag kommer att kika på hur man har tolkat temat och översatt det till fysisk form, graden av nyskapande och kreativitet och hur väl byggnadsverket håller ihop.

Vilka likheter tror du det finns mellan att rita ”riktiga” hus och att bygga pepparkakshus?

– Man måste arbeta med konstruktionen och vara medveten om hur man sätter ihop saker, och i fallet med pepparkakshus arbetar man ju med prefabricerade byggelement – något man också ofta arbetar med i verkligheten. Ett tips när man ska bygga pepparkakshus är att man har funderat ut sin idé innan man sätter igång. Det är bra att utgå från en ritning och sedan provbygga i ett annat material.

Vad är lyx för en arkitekt?

– Som arkitekt är det lyx att få vara med och skapa trygga miljöer för reflexioner och eftertanke.

Pepparkakshusutställningen på Arkitektur- och Designcentrum i startade 1990, och intresset har ökat för varje år.

– I år har vi fått in 153 pepparkakshus, och det är rekord sedan starten, berättar Maria Östman, kommunikationsansvarig på Arkdes.

Utställningen är en av museets stora publikdragare med cirka 35 000 besökare per år.

– Den är en inkörsport till arkitektur och design, och ett sätt att skapa intresse för stadsplanering hos barn och unga.

Utställningen visas på ArkDes 30 november – 6 januari och vinnarna koras den 16 december.