Nyheter

Machomän struntar <br></br> i hälsovården

Män i medelåldern med starka maskulina värderingar struntar i förebyggande hälsovård. Men machomän bland byggjobbare hör till undantagen, visar en ny amerikansk studie.

Män lever i genomsnitt fem år kortare än kvinnor. Nu kan en grupp amerikanska forskare ha kommit fram till en möjlig orsak till detta, och till att män generellt har sämre hälsa än kvinnor. En ny forskningsrapport med 1 000 medelålders amerikanska män visar att det är femtio procent mindre troligt att män med starka maskulina värderingar söker vård och hälsovård, än andra delar av befolkningen.

— Resultatet tyder på att djupt rotade maskulina värderingar är en källa till den usla hälsan bland många män, eftersom det reducerar viljan att delta i rekommenderad förebyggande hälsovård, säger Kristen W Springer, forskare vid Rutgers, the State University of New Jersey.

Men machomän bland byggnadsarbetare, maskinoperatörer och liknande ”blåklädsyrken” hör till undantagen, visar forskningen. I dessa yrken anser män med starka maskulina värderingar att förebyggande hälsovård och vård är ett mindre hot mot macho-imagen än att strunta i detta och därmed riskera att bli sjuk och inte kunna sköta sitt jobb.

Forskningen visar dessutom att machostilen har en negativ inverkan alldeles oavsett männens hälsa, bakgrund och materiella status. En annan variabel som brukar ge högre insikt om behovet av förebyggande hälsovård och vård, utbildning, sätts även den ur spel av starka maskulina värderingar. Resultatet visar att även högutbildade machomän tenderar att välja bort hälsovården eftersom de anser att det kan ge manligheten en knäck.