Nyheter

Mål: Superbillig fuktsensor

25 öre styck. Det är målet när Peab, Linköpings universitet och andra parter utvecklar en fuktsensor som ska kunna användas i hundratal på fuktkänsliga ställen.

Den nya fuktsensorn ska bli så billig att det i princip ska gå att tapetsera en lägenhet med den — utan att det märks i plånboken.

Just nu sitter de första prototyperna inne i väggarna — under gipsskivor och kakel – på ett nybygge i Norrköping.

– Vi läste nyligen av dem med vår avläsare. Och det visade sig att det återstår en del finputsning av sensorn. Men inom ett år tror jag den är klar som färdig produkt, säger Isak Engquist, som är projektledare i forskargruppen för organisk elektronik på Linköpings Universitet.

Sensorn, som är tillverkad av organisk elektronik på aluminium och plast, ser ut som en tryckt etikett – 80 millimeter lång, 6,5 millimeter bred och 0,5 millimeter tjock.

Meningen är att ska masstillverkas i en tryckpress så att priset blir minimalt. Så billig att tillverkarna av komponenter och byggmaterial ska stoppa in dem direkt sina produkter.

Avläsningen görs trådlöst med en specialutvecklad, handhållen, läsare. Det går att läsa av genom lager av exempelvis trä och gipsskivor. En teknik som är betydligt enklare och billigare än exempelvis den RFID-teknik som nästan alla av dagens sensoretiketter läses av med.

Med i forskningsprojektet är, förutom Peab och Linköpings universitet, företaget Acreo, Mittuniversitet i Östersund, Webshape och Sensible Solutions Sweden — båda små avknoppningsföretag.