Nyheter

Målarna varslar om strejk

Foto: Getty Images

Efter intensiva avtalsförhandlingar har Svenska Målareförbundet varslat Måleriföretagen om konflikt gällande Måleriavtalet och Servicearbetaravtalet.


Målarnas förbundsstyrelse beslutade i fredags om att vidta stridsåtgärder för att teckna kollektivavtal för måleriyrket. Om överenskommelse om nytt kollektivavtal inte nås innan 1 december klockan 14.00 bryter strejken ut. Varslet omfattar cirka  31 företag och 300 målare. Varslet innebär arbetsnedläggelse och blockad inom Måleriavtalet och Servicearbetaravtalens områden. 
Varslet kommer trots att Måleriföretagen anser att förhandlingarna varit konstruktiva.

– Det är beklagligt att Målarna tar till stridsåtgärder när Sverige befinner sig i en djup ekonomisk kris under en pågående pandemi. Konfliktvapnet kommer med stort ansvar, i synnerhet när det råder stor osäkerhet om framtiden och vi inte vet hur utdragen den här krisen blir. Det här är ingen vanlig kris och därför inte heller någon vanlig avtalsrörelse, säger Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen i Sverige, i ett pressmeddelande.

Måleriföretagen skriver att de kommer att göra allt för att medlingsprocessen blir så bra som möjlighet med målet att undvika att en konflikt bryter ut. 

Svenska Målareförbundet skriver på sin hemsida: ”Målarna har lagt fram yrkanden för att komma åt de riktiga problemen i branschen. Måleriföretagen är fast positionerade och har än så länge inte närmat sig oss för att komma till skott. Det är allvarsamt och en provokation mot alla målarna som förtjänar ett bättre avtal än vad de har idag”.

Målarnas situation har varit pressad: ”Medlemmarna inte kunnat arbeta hemifrån utan har under hela perioden fått utsätta sig för alla de risker som det innebär arbeta i en pandemi. Målarna har även gjort det utan en lönehöjning, vilket rent tekniskt innebär en lönesänkning mot bakgrund av att vi haft inflation under hela perioden”, framhåller Målarna.