Nyheter

Malin Söderson är Årets byggkvinna 2022

Malin Söderson, vd på ISKAD, är Årets byggkvinna 2022.

Malin Söderson, vd på Iskad – Industri och Skadesanering AB, är Årets byggkvinna. Utmärkelsen Årets byggföretag tilldelas TL Bygg och priset för Årets mest inspirerande resa går till Shakrin Ahmed, projektledare på AFRY.
Jag känner mig överväldigad, säger Malin Söderson på Byggföretagens prisutdelning på torsdagen.

Årets Byggkvinna ska vara en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen. Bakom priset, som instiftadesn 2021, står Byggföretagen och bygginfluencern Sandra Mobaraki.

Läs mer: Här är finalisterna i Årets Byggkvinna 2022>>

På torsdagen delades priserna ut på ett fysiskt event i Stockholm. Vinnarna har utsetts av en jury samt av folket. I år bidrog totalt 3500 personer med ”folkets röst”.

Årets byggkvinna 2022 tilldelades Malin Söderson vd på Iskad – Industri och Skadesanering AB och med 20 år i saneringsbranschen och med olika roller i företaget.

-Jag såg tidigt att kulturen måste förändras i branschen.

Under våren 2019 utbildade hon hela sin yrkesgrupp på ISKAD i machokultur, psykisk ohälsa hos män och jämställdhet. Idag är denna utbildning en del av företagets introduktion. Den öppnar dialog för att våga säga ifrån när något inte känns okej eller när man hör någon uttrycka sig på ett otrevligt eller onödigt vis.

– Utbildningen och samtalen som följt har gjort stor skillnad i hur vi kommunicerar, reflekterar, inser när man gjort fel och vågar be om ursäkt för det, säger Malin Söderson.

Att vara mån om medarbetarna och se till att de trivs och mår bra är en drivkraft för Malin Söderson

-Att personalen mår bra gör inte bara mig glad utan det är den största vinsten för alla, och jag förstår inte hur man inte kan se det. Jag gör det jag tror på och det går att göra skillnad med små medel.

Årets byggkvinna – Malin Söderson – tilldelas utmärkelsen med följande jurymotivering:
Vinnaren av priset ”Årets byggkvinna” tilldelas en kvinna som inte bara är en otrolig förebild, utan även en ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i hennes omgivning. I sitt ledarskap tar hon ansvar för olika områden som rör den psykosociala arbetsmiljön, rutiner vid planering och utvecklingen av en maskinpark. Hon är en person som genom ett konsekvent och långsiktigt arbete har byggt upp en företagskultur som gynnar medarbetarna. Hon imponerar och inspirerar branschen till att ta helhetsansvar för företag och fortsätta utveckla processer och rutiner allt eftersom att tiderna ändras.
Årets byggkvinna är en självklar vinnare som med engagemang, stort ansvar och kompetens inte bara leder sig själv och sitt företag till utveckling utan även sina medarbetare. Utmärkelsen ”Årets Byggkvinna” tilldelas Malin Söderson

På årets gala delades även priser i två andra kategorier ut. I kategorin ”Årets mest inspirerade resa” vann Shakin Ahmed, projektledare på AFRY. Hon har alltid fått höra att byggbranschen är för män, men genom envishet, vilja och mod följde hon sin dröm.

I kategorin ”Årets mest inspirerade resa” vann Shakin Ahmed, projektledare på Afry.

-Att få jobba i byggbranschen är en barndomsdröm och jag har ett genuint intresse för den digitala utvecklingen, säger hon.

Nu bidrar hon till att inspirera unga kvinnor att välja byggbranschen.

-Vi kvinnor behövs där ute, och alla kan om de vill.

Vinnare i kategorin Årets byggföretag blev TL Bygg. De ligger bakom kampanjen ”Sila snacket”, ett initiativ för att hjälpa både sig själva och andra organisationer att aktivt arbeta för inkluderande arbetsplatser, bland annat genom att uppmärksamma språkbruk och jargong på ett helt nytt sätt.

TL Bygg _ Årets Byggföretag.

Priset Årets byggkvinna 2022, som arrangeras av Byggföretagen, lyfter fram kvinnliga förebilder i byggbranschen och företag som strategiskt arbetar med att på sikt få fler kvinnor att söka sig till branschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

Läs mer: De inför nytt pris för byggkvinnor>>

Jury – Årets byggkvinna 2022
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, bygginspiratör och influencer
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst