Nyheter

Med sporten i centrum

Fristående läktare och integrerade kontorslokaler. Ekonomitänket har varit en viktig del när Örebroporten fastigheter bygger sin idrottsstad. -Det gäller att få intäkter någonstans, säger projektledare Jan Hellqvist.

Bruset av barnröster blandas med ljudet från bollar som studsar mot golvet. Den kulturmärkta idrottshallen på Eyrafältet i Örebro är vacker med sitt välvda tak – men ljudnivån är högre än på byggarbetsplatsen utanför.
-Akustiken är inte riktigt anpassad för ändamålet, konstaterar Jan Hellqvist, projektledare på kommunala bolaget Örebroporten fastigheter.

Den gamla idrottshallen från 1946 ska nu renoveras så att den följer dagens krav. Peab som är totalentreprenör ska även bygga ut anläggningen med två fullstora träningsplaner.

Ansiktslyftet av idrottshuset är nästa steg i utvecklingen av Eyrafältet, stadens nya mötesplats. Där ska människor träffas för idrott, events och affärer.

Sedan 2008 har Örebroporten fastigheter genomfört en rad förändringar i arenaområdet.  De har byggt en bandyhall, byggt ut och renoverat ishockeyhallen och byggt nya läktare till fotbollsarenan.
-Det här kommer bli superbra, det blir en väldig utveckling av området. Redan nu byggs det mycket lägenheter här, säger Jan Hellqvist.

Den största utmaningen med projektet har enligt honom varit tidspressen och ekonomin. Det har rört sig om stora satsningar och det har därför varit viktigt att även hitta inkomstkällor.

Ett sätt att göra det har varit att skapa kommersiella lokaler vid fotbollsarenan.
– Den bärande idén har varit att göra kontorslokaler på baksidan av läktarna för att få ekonomi i det. Vi har även medvetet valt att ha separata läktare för att kunna investera och bygga när det finns pengar. 

En av läktarna från 1975 har därför ännu inte blivit utbytt, men det är på gång. 

Bredvid fotbollsarenan finns de två ishallarna. Den ombyggda hockeyarenan har fått större volym, nya loger och ny klimat- och ventilationsanläggning.
-Enligt känt manér har vi byggt ett nytt hus utanför, lyft ut delar av den gamla hallen och gjort en krans med loger, säger Jan Hellqvist.

De största förändringarna på Eyrafältet beräknas vara färdiga nästa år och försäljningen av nybyggda bostadsrätter är i full gång.
-Efterfrågan har varit stor och vi släpper snart etapp två. Jag skulle vilja säga att det här blir Örebros Manhattan, säger Paola Ingeby på Skandiamäklarna.

Enligt Jan Hellqvist är många Örebrobor positiva till utvecklingen, men vissa tycker att projektet tagit för lång tid.
– Folk vill gärna att det ska vara klart. På tv kan man se hur Martin Timell bygger hus på en timme, men så fungerar det inte riktigt med så här stora projekt.

Byggprojekten på Eyrafältet

Östra läktaren, inklusive lokaler (fotbollsarenan)
Byggtid: 2008-2010
Kostnad: 100 miljoner

Bandyhallen
Byggtid: 2008-2010 
Kostnad: 50 miljoner 

Hockeyhallen
Byggtid: 2010-2012
Kostnad: 82 miljoner

Idrottshuset
Byggtid: 2011-2013
Kostnad: 140 miljoner