Nyheter

Mer vindkraft med smarta turbinblad

Framtidens vindkraftverk kan ha rotorblad som ändrar form efter vindstyrkan. Amerikanska forskare har tagit fram nya tekniker för att konstruera tåliga och effektiva vindkraftverk.

Med sensorer inbyggda i turbinbladen och egenutvecklad programvara arbetar forskare vid Purdue university och Sandia National Laboratories för att få fram vindkraftverk som snabbt anpassar sig till olika vindhastigheter. Resultatet ska bli högre effektivitet, minskad risk för utmattningsbrott och längre livstid än de 20 år man räknar med idag.

— Målet är ett aktivt kontrollsystem där data från sensorerna ser till att alla delar i vindkraftverket samverkar till maximal effektivitet, säger Jonathan White vid Purdue University i ett uttalande.

Systemet testas nu i en forskningsturbin på en statlig forskningsanläggning i Bushland i Texas. Mätningar på de tre 10 meter långa rotorbladen har givit utförliga data om vilka krafter som verkar vid olika vindhastigheter.

Nästa steg är att installera systemet på en ny generation rotorblad, som är mer kurviga än dagens. De funderar också på att utrusta bladen med en typ av klaffar som liknar de vingklaffar som finns på flygplan. Med klaffarna kan vingbladens aerodynamiska egenskaper styras i realtid så snart sensorerna skvallrar om att vindförhållandena ändrats.

Tekniken presenterades nyligen vid den stora vindkraftskonferensen Windpower 2009 i Chicago.
— Industrin var mest intresserad av få veta mer om hur vi mätte de krafter som verkar på turbinblad, samt av att kunna förutse utmattning, säger Jonathan White.

Forskarna har nu sökt patent på tekniken.

Ulla Karlsson-Ottosson / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se