Nyheter

Mest läst på byggvärlden.se

Den gamla bron har stått oanvänd sedan 1970-talet, men nu finns planer på att bygga hotell bestående av mindre stugor på den. Bild: Sápmi jokk/Bierne AB Arkitektkontor

Nya vd:ar, byggprojekt i miljardklassen och skärpta straff i muthärvor – så gott som alla fick de se sig slagna av Christer Kvick och hans ovanliga byggprojekt.Artikeln om planerna på att bygga ett hotell på en avstängd bro över Vindelälven hamnar bland de mest lästa artiklarna på byggvärlden.se.

Christer Kvick, entreprenör, projektägare och vd för Sapmi jokk AB, skrattar gott när han får höra att artikeln om hans projekt lockat många till läsning. 
– Det var roligt att höra. Det beror förmodligen på att det är ett udda projekt som sticker ut. Många tycker nog att det är häftigt och blir nyfikna, säger han.

Har ni fått mycket uppmärksamhet för projektet?
– Ja, det vill jag nog påstå. Det började med lokal press fångade upp det och sedan spred det sig till veckotidningar, magasin och internationell press. Vi har haft tidningar här från flera Europeiska länder, bland annat Tyskland och Storbritannien.

Hur känns det att få den uppmärksamheten?
– Det är roligt och visar att det finns plats för den här typen av projekt. Många tycker kanske att det är spännande att man kan köpa en nedlagd bro och göra något av den.

Hur går det med själva projektet?
– Detaljplanearbetet är påbörjat, men är just nu pausat. Det beror på att en av samebyarna i närheten oroas över att bron ska störa renarna som har sin flyttled på älven. De tror inte att renarna kommer att vilja gå under bron om det är stugor på bron.

Kommer ni att hitta en lösning?
– Det tror jag, som är obotlig optimist. Det finns flera möjliga lösningar som jag ser det, fungerar det inte får jag stänga hotellet när renarna flyttas. Om vi sätter oss ner tillsammans och diskuterar igenom det här så tror jag att vi kan hitta en lösning. Om allt går bra så hoppas jag på byggstart till sommaren/hösten 2017.

Mest lästa på byggvärlden.se under 2016:
(Artiklarna kommer utan inbördes ordning, eftersom siffrorna varierar lite beroende på vilket analysverktyg man använder.)
Bygger hotell på avstängd bro
Här är finalisterna i Årets Byggchef 2016
Här är de största byggföretagen i Sverige
Så mycket tjänar byggchefer
Stämmer Trafikverket på 65 miljoner kronor
Så mycket tjänar chefer
Han blir ny vd för Skanska Sverige
Bygg-vd vill bli glömd av Google
Börjar ta ut kontrollavgifter
Han blir ny vd på Ramböll
Förvärv ledde till stororder
Sabotage på sjukhusbygge
Projektengagemang gör storförvärv
Förlikning i fasadmål
Här sprängs första salvan
Styrelse polisanmäler sin vd
Här byggs Sveriges största passivhus-skola
Ytsmart svårt med dagens regler
Dömd byggchef vill bli frikänd
Så blir nya Tellus Towers