Nyheter

Mikrokapslar får huset att hålla färgen

Trött på att måla om huset? Mikrokapslar från Göteborg ger färgen bättre motståndskraft mot mögel och alger. Nu skalas produktionen upp.

— I dagens färger frigörs bekämpningsmedlen, biociderna, för fort. Våra mikrokapslar innehåller samma biocider men släpper ut dem långsamt i färgen för att ge ett längre skydd, säger Gia Kourouklidou som är vd på Göteborgsföretaget Capeo.

Företaget utnyttjar Chalmersprofessor Magnus Nydéns forskning om mikrokapslar, minimala polymersfärer som designas så att de släpper ifrån sig sitt innehåll på önskat sätt. Kapslarna ska sedan blandas i vanlig utomhusfärg för att öka skyddet mot mögel och alger.

— Vi samarbetar med ett antal färgproducenter och siktar på att färg med våra kapslar ska finnas på marknaden inför nästa säsong, säger Gia Kourouklidou.

Nu tar företaget in cirka 2,5 miljoner kronor i en nyemission för att gå från att tillverka kapslarna i labb till fullskalig produktion. Den här veckan görs en första pilotkörning hos en kontraktstillverkare.

I fjol startade ett tvåårigt fälttest hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, där paneler som målats med färg med mikrokapslarna utsätts för väder och vind, och jämförs med paneler som målas med traditionell utomhusfärg.

— Det går inte att dra några slutsatser efter bara ett år, men den lilla skillnad som går att se är till kapslarnas fördel, säger Gia Kourouklidou.

Capeco har även gjort tester på labb där målade paneler sänkts ner i vatten. Mätningar på vattnet har då visat att biociderna frisätts fyra gånger så långsamt när färgen innehåller mikrokapslar, enligt företaget.