Nyheter

Mötesplats som sticker ut

Arkitekturen med mycket glasytor gör att intrycket blir väldigt öppet. Illustration: Erik Giudice Arkitekter.

Centralenområdet i Göteborg står inför en omfattande förändring. Här uppför Vasakronan Platinan, med cirka 60 000 kvadratmeter hotell, kontor och konferensanläggning mitt emellan Göteborgs Centralstation och vattnet.

Platinan rymmer cirka 60 000 kvadratmeter kontor, hotell och konferensanläggning och byggs i två etapper. Bygget har precis startat, år 2021 står huset klart och hotellet öppnar. Samtidigt invigs också nya Hisingsbron.
– Scandic Hotels har tecknat hyreskontrakt på cirka 20 000 kvadratmeter, vilket blir kedjans största hotell i Göteborg. De kommer också att driva en restaurang, takbar och konferensanläggning i huset. Konferensanläggningen rustas med en så kallad black box, en tekniktät salong som rymmer cirka 1 000 personer, berättar Fanny Hansson på Vasakronan.
Läget blir helt unikt, i direkt anslutning till nya Hisingsbron och nära Göteborgs Centralstation.
– Huset får en direkt påfart till E45 och endast 200 meter till Västlänkens nya uppgång. Platinan är först ut i Centralenområdet och huset blir en levande plats där folk rör sig och vill vara. Hotellet bidrar till att skapa energi och rörelse dygnet runt.
Platinan är Vasakronans första bidrag till vision Älvstaden där målet är att bidra till ett öppet och vattennära Göteborg för alla. Därför var det önskvärt att byggnaden ligger så nära Hisingsbron som möjligt. Det här ska bli en byggnad som är naturlig att röra sig igenom.
Bottenvåningarna blir öppna och välkomnande med hotellets reception och lounge, restaurang och bar samt mötes- och eventytor. Kontorsentrén från Vikingsgatan blir pampig i glas och med hissar som tar en direkt upp till kontorsdelarna i huset. Arkitekturen med mycket glasytor gör också att intrycket blir väldigt öppet.
– Det blir en helglasfasad, så alla lokaler får fönster från golv till tak. Lokalerna blir väldigt ljusa och öppna. Huset får också två ljusgårdar med mycket grönska och det blir även gröna terrasser och tak. Det blir ett iögonfallande hus ritat av Erik Giudice Arkitekter där förslaget också har stora inglasade balkonger, säger Fanny Hansson.
Peab är byggentreprenör och håller nu på med pålningsarbete. Invigningen är planerad i samband med Göteborgs 400-års jubileum.
– Det finns väldigt få lokaler i den här storleken i centrala Göteborg, så det känns extra kul och bra att kunna tillföra det nu. Det blir cirka 12 500 kvadratmeter kontor från plan nio och uppåt. Ett våningsplan är cirka 5 000 kvadratmeter. Högst upp blir våningsplanen mindre.
Miljöambitionerna är höga och byggnaden certifieras enligt Leed Platinum. Huset får också ett garage under mark med plats för både bilar, cyklar och omklädningsrum med dusch för den aktiva.
Jenny Marcuson Fors