Byggprojekt

Bygger nya tv-studios: ”Annorlunda och avancerat bygge”

Warner Bros nya studio
Den nya byggnaden får helt nya skräddarsydda studios, kontor, snickeri och specialrum för bland annat redigering. Bild: Warner Bros, SvenskaHus

MVB Väst har fått uppdraget att bygga nya tv- och filmstudios för Warner Bros.
Utmaningar i projektet är de höga ljudkraven och närheten till Göta Älv.
Det är roligt med projekt som är utmanande och där jag får arbeta med lösningar som jag inte gjort tidigare, säger Hampus Drevik, platschef.

Sommaren 2023 får Bingolotto och Postkodmiljonären nya lokaler. Då flyttar nämligen produktionsbolaget Warner Bros till ny adress i Gamlestan i nordöstra Göteborg.
Innan flytten ska den befintliga fastigheten, som ägs av Svenska Hus, därför genomgå en total ombyggnad för att anpassas till verksamheten.

MVB Väst är byggentreprenör.
– Det betyder jättemycket för oss att få vara med här. Det är roligt att det är ett projekt för Svenska Hus, som är vårt systerbolag. Bygget i sig är också spännande eftersom det är annorlunda och lite avancerat bygge, säger platschef Hampus Drevik.

Hampus Drevik jobbar som platschef på MVB Väst. Foto: MVB

Huset som tidigare stod på fastigheten är nu borta. MVB påbörjade rivningsarbetet i augusti. Plattan förstärks och sedan uppför man en ny byggnad på den. Pålningen kommer att gå rakt igenom den befintliga plattan.
– Man använder en så kallad pryl, alltså ett stort stålspett, som man slår runda fina hål i plattan med. Väl genom plattan så behöver du pryla ner till leran för att få ner första delen av pålen som är av trä. Fördelen är att man har en färdig form och att du slipper leran som finns i hela Göteborg.

Ljudkraven en utmaning

Förutom studios och kontor får den nya byggnaden även ett snickeri och specialrum för bland annat redigering av ljud och bild. Ljudkraven på huset är mycket höga. Huset ligger mellan en tågräls för godståg och regionaltåg och E45:an så kraven på fasaden är mycket höga. Dessutom är det även krav invändigt, så att pågående inspelningar och andra verksamheter inte ska störa varandra.
– Just ljudkraven är en av utmaningarna här. För det jobbar vi med konsulter som är med från start och hela vägen för att säkerställa att bygget uppfyller alla krav. Personligen tycker jag att det är roligt att lära sig något nytt, säger Hampus Drevik.

Just nu pågår betongarbeten. Den gamla sockeln och plattan ska förstärkas och en ny plattas gjutas ovanpå. Foto: MVB

Entreprenaden medför även en förstärkning av marken då husets fasad kommer att ligga bara 50 centimeter från Göta älvs kant.
– Marken är så pass dålig att vi måste förstärka den så att vi får ett hus som står stadigt i många år. Vi pålar 44 meter ner i leran.

I juni 2023 lämnar de över nycklarna till Warner Bros.
Hur kommer det att kännas, tror du, när du sen tittar på Postkodmiljonären och vet att ni varit med och byggt?
Svårt att säga, vi får se när den dagen kommer. Högst troligt kommer det kännas lite kul att kunna berätta för sin dotter att jag har varit med och byggt den studion.