Nyheter

NCC bygger persiskt äldreboende

Efterfrågan på etniskt vårdboende ökar. Nu bygger NCC Construction Sverige ett vård- och omsorgsboende i Tensta för äldre med persiska som modersmål.

Persikan. Det är så vård- och omsorgsboendet kallas. Personalen ska kunna tala persiska. Möbler och mat ska påminna de äldre om sitt persiska ursprung.

— Vi bygger till exempel pelare och balkar som kläs med mosaik. En stor bärande pelare för nya balkonger får svart-vit mosaik och liknar en björkstam. Men vid en närmare titt är de svarta strecken det persiska tecknet för ”stödja”, säger Ola Sahlberg, entreprenadchef, NCC Construction, Stockholm/Mälardalen i ett pressmeddelande

Boendet byggs i de två översta våningarna i ett befintligt servicehem. Ordern är värd 18 miljoner kronor för NCC. Micasa Fastigheter är beställare. I Micasas bestånd finns redan vård- och omsorgsboende för finländare samt seniorboende för ester och ungrare.

— Efterfrågan på etniska vård- och omsorgsboenden ökar i Stockholm, även bland iranier. På ålderns höst får många äldre med utländskt ursprung svårt med svenska språket och det är tryggt att få tala sitt modersmål. Men på Persikan ska det även kännas som att komma ”hem till Iran”; möbler, mattor, dofter, mat och saker ska påminna om hemlandet, säger Soheila Soltanti, enhetschef för Persikan på Kavat vård AB som anlitar Micasa som fastighetsägare.