Nyheter

NCC förlikas med fuktdrabbade husköpare

Husägarna måste betala en del av kostnaden för att deras enstegstätade fasader ska byggas om. Det blev utgången av den rättsprocess mot NCC som slutade med en förlikning i fredags.

73 husägare i Helsingborg upptäckte höga fuktvärden och mögel i sina enstegstätade fasader. När byggbolaget NCC inte ville stå för kostnaden för en ombyggnad till en luftad konstruktion stämde husägarna bolaget vid Solna tingsrätt.

Rättegången drog igång i måndags i förra veckan, men avbröts redan på eftermiddagen för att parterna ville få mer tid för att diskutera utanför domstolen. På fredagen nådde sedan NCC och husägarna en överenskommelse.

Uppgörelsen innebär att NCC bygger om fasaderna till en luftad konstruktion. Husägarna måste dock betala en del av kostnaden.

En av fastighetsägarna är Martin Davidson. I hans hus har både mögel och förhöjda fuktvärden konstaterats. Han tycker att det är skönt att parterna har nått en överenskommelse, men tråkigt att det har tagit så lång tid.

— Det viktigaste för oss har varit att få huset klart så att vi slipper bo i ett hus som kan vara hälsovådligt, säger han.

Tidsfaktorn har varit avgörande för att husägarna ska gå med på förlikningen, berättar deras advokat Krister Azelius.

— Vi stod inför ett avgörande nu, men oavsett utgången hade vi hamnat i hovrätten, bedömer vi, och då hade vi haft en resa på 18 månader till, säger Krister Azelius.

Projekteringen för ombyggnaden av de 73 husen ska dra igång omgående och själva bygget väntas börja till våren. Alla hus beräknas vara klara till årsskiftet 2013/2014.

NCC har tidigare erbjudit husägarna att åtgärda skadorna, men då handlade det om att återställa den enstegstätade fasadkonstruktionen.

— Vi erbjöd ett kostnadsfritt åtgärdsprogram som återställer skadade fasader, och det är många kunder som har valt det också. Men i det här fallet har vi kunder som har velat gå ett steg längre och byta till en annan fasadkonstruktion. Då vill vi att de är med och delar på den kostnaden, säger Ulf Thorné, tillförordnad kommunikationsdirektör på NCC Construction Sverige.

Men det är inte bara de 73 husägarna i Helsingborg som har stämt NCC på grund av fuktproblem i enstegstätade fasader. Ett 90-tal fastighetsägare i Helsingborg, Malmö, Halmstad och Bjärred har mål som är vilande i tingsrätten i avvaktan på att de första 73 husägarnas ärende skulle avgöras.

— De andra målen återuppväcks nu. Jag har en förväntning om att diskussionen om förlikning kommer att förlängas in i de andra grupperingarna, säger Krister Azelius.

NCC säger sig vara öppen för en dialog med de övriga husägarna.

Var det värt att gå till domstol för det här?

— Det var inte vi som gick till domstol, det var husägarna som stämde oss. Naturligtvis hade det varit önskvärt att lösa det här tidigare, både för husägarnas skull och för vår skull, säger Ulf Thorné.